Balogh Zoltán / MTI
Belföld koronavírus

Budapesten kevesen halnak meg, Békésben és Zalában a legrosszabb a helyzet

A legfrissebb Eurostat-adatokból megnéztük, hogyan alakulnak a megyék halálozási statisztikái.

Az alábbi grafikonhoz az Eurostat által közölt, 2015 és 2019 közötti, megyei szintű halálozási adatok átlagát vettük, ehhez hasonlítottuk a 2020-as számokat. A vízszintes tengelyen láthatóak az időszakok: a 37. héttől, szeptember elejétől, azaz a koronavírus-járvány második hullámának kezdetétől vesszük figyelembe a halálozási statisztikát a tizenkilenc megyében, illetve Budapesten. Minél sötétebb vörös egy mező, azt jelenti, hogy annál többen haltak meg tavaly az előző öt évhez képest, minél halványabb, annál kevesebben. A 37. és az 50. hét közötti időszakról részletesen írunk egy héttel ezelőtti cikkünkben, most a legfrissebb, 51. heti adatokat néztük meg – ez az időszak december 14. és 20. közé esett.

Előző cikkünk a témában:
A második hullám kezdete óta Budapesten 12, Szabolcsban 50 százalékkal többen haltak meg az előző évekhez képest
Győr-Moson Sopron, Vas, Borsod és Békés megyei adatai is szomorúan jelzik a járványidőszak hatását halálozásokra.

Az 51. heti oszlopban Budapesté a legvilágosabb cella, ami azt jelenti, hogy a főváros érte el a legjobb értéket: a járvány ellenére az előző öt évhez képest 7 százalékkal kevesebben haltak meg tavaly. Ez nemcsak a megyék szintjén a legjobb adat, de a vizsgált tizenöt hétben a főváros számait illetően is. Budapest legrosszabb adatát a 47. (november 16-tal kezdődő) héten hozta: akkor 38 százalékkal haltak meg többen 2020-ban, mint előtte.

 

A legrosszabb értékeket Békés és Zala megye hozta: közel plusz 90 százalékos statisztikájuk azt jelenti, hogy majdnem kétszer annyian haltak meg az adott héten, mint az előző öt évben átlagosan. Az országos átlag 28 százalék volt, ez alatt Veszprém, Tolna, Borsod, Szabolcs, Heves, Pest és Fejér megye, valamint Budapest teljesített. Ha megnézzük az 51. hét statisztikáját térképen, jól látszik, hogy az ország közepén van egy jól teljesítő vízszintes tengely, az Ausztriával és Romániával szomszédos megyék viszont vörösen izzanak.

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire térnek el a halálozási ráták az egyes megyékben. Ehhez az Eurostat heti halálozásai adatait vettük szintén a 37 és az 51. között, illetve a Radex által vezetett megyei fertőzési adatokat. Magyarországon összesen 352 ezer embernél mutatták ki a Covid-19-fertőzést, ebből 342 ezer embernél a második hullámban, azaz szeptember eleje óta. A vizsgált időszakban közel 47 ezren haltak meg országszerte, ami azt jelenti, hogy az országos halálozási arány jelenleg 13,7 százalék. A megyék között elég nagy a szórás: Budapesten mindössze a halottak tíz százalékát teszik ki a koronavírus miatt meghaltak, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az arány ennek a kétszerese, 19,2 százalék. Tizenkét százalék alatti az arány Pest, illetve az ősszel kiugróan sok fertőzöttet regisztráló Győr-Moson-Sopron megyében, míg Békésben és Szabolcsban 18,3 és 16,5 ez az adat – ez azt jelenti, hogy Borsoddal együtt ők a sereghajtók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!