Belföld

Több megyére és Budapestre is figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.

A havazás miatt hétfőre Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: délnyugat felől egy csapadékzóna érte el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat.

Éjszaka várható a legintenzívebb csapadék, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hómennyiségben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység egyes részein a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további 5 centiméter hó gyűlhet össze.

Hétfőn napközben az északnyugati szelet a hegyekben kísérhetik viharos közeli széllökések. Ha a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik