Belföld koronavírus

Már bármennyit tartalékolhat a kormány a járvány elleni védekezésre

Orbán Viktor Facebook-oldala
Orbán Viktor Facebook-oldala

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának kiadásai külön szabályozott módosítás nélkül is eltérhetnek az előirányzattól, ezt mondja ki egy péntek este megjelent kormányrendelet, amit a hvg.hu szúrt ki.

A cikkben megjegyzik, ez az előirányzat a törvény szerint 25 milliárd forint, és túllépéséhez eddig a pénzügyminiszter, Varga Mihály jóváhagyása kellett. Egészen eddig, mert a kormány azzal a felhatalmazással élt, hogy

a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől.

Egy másik kormányrendelet is kijött pénteken, ez azt a helyzetet rendezi, amikor akadályoztatás, lemondás vagy a tisztség betöltetlensége miatt egy településnek nincs se polgármestere, se alpolgármestere. Ilyenkor a szervezeti és működési szabályzatban a képviselőtestület ülésének összehívására és vezetésére kijelölt önkormányzati képviselő, ha pedig ilyen nincs vagy nem vállalja, a fővárosi vagy megyei kormányhivatal által kijelölt önkormányzati képviselő kerül a település élére. Írásban kell nyilatkoznia, hogy a feladatot önként vállalja.

A hvg.hu megjegyzi, ha a polgármester főállású volt, a helyettesítő eldöntheti, hogy az ő tiszteletdíját veszi-e át, vagy csak annyit kér, amennyit a társadalmi megbízatású polgármesterek kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik