Nagyvilág koronavírus

Görögországban újranyitnak a középiskolák

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP
Görögország február elsejével tovább lazít a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseken, a többi között több mint két hónapnyi zárvatartást követően újranyithatnak majd a középiskolák is - közölték a görög hatóságok pénteken.

A korlátozások részleges feloldását a járványgörbe ellaposodásával és az egészségügyi ellátórendszer tehermentesülésével indokolták.

A virológusok ugyanakkor a koronavírus korábbinál fertőzőbb nagy-britanniai és dél-afrikai variánsainak elterjedése miatt aggódnak, különösen a több milliós fővárosban Athénban.

Nikosz Szipszasz szakember a Szkai görög közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte, hogy figyelmesen nyomon kell követni a gimnáziumok tervezett újranyitását, mivel a diákok úgy viselkednek, mint a felnőttek. Mint mondta, ezt tapasztalták 2020 tavaszán is, amikor az iskolazárás nyomán a fiatalok úgy gondolták, hogy szünidő van és elözönlötték a kávézókat.

Görögországban november elején rendeltek el ismét karantént a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Az országban januárban nyithattak újra az üzletek, az óvodák és az általános iskolák.

A mintegy 11 millió lakosú dél-európai országban a járvány tavaly februári kezdete óta 150 479 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 5570 ember hunyt el a kórban. A gyógyultak száma 93 764.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik