Belföld

Varga Judit akcióba lendült, mert szerinte a Facebook korlátozza a keresztény, jobboldali véleményeket

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Varga Judit összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek „rendszerszintű visszaélései” miatt – közölte a Facebookon az igazságügyminiszter, ahol szerinte egyébként őt is korlátozzák. A cég ezt cáfolta.

Varga szerint a közösségimédia-szolgáltatók titokban „árnyék tiltást” vagy „shadowbant” alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy „arról mi ne tudjunk”. A miniszter szerint ennek politikai moticáviói vannak.

A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van

– utalt a fent idézett esetre Varga Judit, amikor csökkent az elérése.

Kapcsolódó
NERfluenszerek versus Gyurcsánybot: politikai harc a közösségi médiában
A social media alapjaiban változtatta meg a politikát is. Háttéremberekkel interjúztunk, hogy megmutassuk, miként igyekeznek kiaknázni a közösségi médiát a pártok, ugyanis mindenki úgy gondolja, hogy ez lehet a döntő színtere a 2022-es országgyűlési választásnak.

„A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti” – vélekedett a tárcavezető.

A miniszter közölte: az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottság munkájával járul hozzá az uniós szabályozáshoz a globális tech cégekkel szemben. „A rendszerszintű visszaélések miatt viszont elképzelhető, hogy hamarabb is lépnünk kell” – írta, hozzátéve: ezért összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, és a héten egyeztet a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik