Belföld

Látványos közterületi kampányba kezdenek Karácsonyék

Fővárosi Önkormányzat
Fővárosi Önkormányzat

Egy városházi forrásunk szavaival élve „az egész várost beterítő” kampányt indít hétfőn a fővárosi önkormányzat, hogy felhívja a figyelmet arra, véleményük szerint alapvető közszolgáltatások kerülhetnek bajba a kormányzati elvonások miatt.

Az üzenetek szerint az elvonások és az önkormányzatok legfőbb bevételi forrását jelentő helyi iparűzési adó megfelezése miatt a tömegközlekedésnek, a szemétszállításnak, az utak karbantartásának és a város zöldítésének forrásai apadhatnak el.

Az üzenetek olvashatók lesznek a plakátok mellett padlómatricákon, kukákon, üvegfelületeken is, tehát nem csak klasszikus reklámfelületeken. Az önkormányzat így komolyabb médiavásárlási költség nélkül tud hirdetni, az összkiadás 22 millió forint, ami a gyártás, a kihelyezés és a digitális hirdetések költségeit is magában foglalja. Hétfőtől indul egy új honlap is, a vedjukmegbudapestet.hu, forrásunk állítása szerint ennek az oldalnak, valamint az ott látható filmnek a költségei is benne vannak a 22 millióban.

A főváros azt a lehetőséget használja ki, hogy az előző városvezetés olyan szerződéseket kötött, amelyek lehetőséget adnak rá, hogy köztájékoztatási célra ingyen vehet igénybe az önkormányzat reklámfelületeket. Arra ugyanakkor számítanak, hogy a Fővárosi Kormányhivatal beleköt majd a megoldásba, és azzal érvel majd, hogy politikai üzeneteket helyeznek ki, nem pedig köztájékoztatást folytatnak.

Karácsony Gergely csütörtökön egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni, ezért teljes körű és automatikus kompenzációt követel a kormánytól, a felére csökkentett iparűzési adó kiesése miatt. Addig is arra kérik a budapesti vállalkozásokat: ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét.

A kormány a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településeket kompenzálja, a nagyobb városokkal állítólag tárgyalni fognak a támogatásról. A kormány álláspontja szerint az iparűzési adó megfelezésével a kis- és középvállalkozások talpon maradását segítik.

Kapcsolódó
Miután csökkentette az iparűzési adót a kormány, milliárdos támogatást adott a fideszes városoknak karácsonyra
Egyetlen ellenzéki nagyváros sem kapott hasonló nagyságrendű segítséget.

A főpolgármester elárulta, hogy a tavalyi és az idei évben egy optimista forgatókönyv szerint a koronavírus-járvány okozta válság nagyjából 80 milliárd forint bevételkiesést jelent a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak. Ennek nagyjából a fele az iparűzési adóval kapcsolatosan kialakított kedvezmény.

2019-ben az iparűzési adó jelentette „az önkormányzati alrendszer saját folyó és átengedett bevételeinek 50 százalékát” – mondta a 24.hu-nak korábban Kiss Ambrus, a költségvetésért is felelős főpolgármester-helyettes. A Fővárosi Önkormányzat esetében még magasabb ez az arány, ha pedig tovább bontjuk, akkor a helyi adók esetében ez 81 százalék. Összesen 137 milliárd forint folyt be ebből az adónemből Budapest kasszájába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik