Belföld

Menczer Tamás: Égtek a vonalak a külügyminisztériumban, hogy mi ez a kínai vakcina

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

– így fogalmazott vasárnapi Facebook-bejegyzésében a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás szerint azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál.

Mint fogalmazott, mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét. Az államtitkár szerint a külügyminisztériumban is „égtek a vonalak”, európai politikusok kérdezték:

mi ez, és miért nem tudnak róla?

Menczer elmondta, a karácsonyi napokban szervezték meg a magyar orvosok kiutazását, akik a kéthetes karanténjuk alatt dokumentumokat elemeztek és videókonferenciákon vettek részt, majd a karantén lejártával megkezdték a helyszíni vizsgálatot.

Szombaton az egyikük úgy nyilatkozott: mindent meg tudtak nézni Kínában, amit meg akartak nézni, és elégedettek az eredménnyel.

Majd meghozzák a döntésüket, akármi is lesz az, én nekik hiszek

– fogalmazott az államtitkár, aki emlékeztetett, hogy bár Magyarországon az oltás önkéntes, ennek ellenére mindenkit arra biztat, hogy – amint ő is tette – regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. „Aki regisztrált, előnybe kerül, és minden élet számít!” – hangsúlyozta az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik