Belföld

Több mint hetven embert juttatott magyar útlevélhez egy bűnszövetség hamis adatokkal

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint bűnszövetségben 76 külföldit juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez.

A vádirat szerint egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni. Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, fehérorosz és albán „ügyfélkörüket” hamis magyar útlevélhez. A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet – utólagos ellenőrzés miatt – végül nem adott ki.

A jelentős biztonsági kockázatot jelentő ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel, és a feljelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság felszámolta a bűnszövetséget. A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel.

A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád. Az ügyészség a hat vádlottal szemben letöltendőt és pénzbüntetést indítványozott, egy ukrán „ügyféllel” szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott.

A vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná. A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény – a halmazati szabályok alapján – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik