Belföld

Megszüntetése előtt még eljárást indított a kormány ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóság

A múlt év utolsó napjaiban eljárás indult a magyar kormány ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, de mivel a hatóságot január 1-jével megszüntették, az eljárást is fel kellett függeszteni.

A hatóságot a szombathelyi önkormányzati képviselőjeként Czeglédy Csaba kereste meg, miután a kormány kihagyta az ellenzéki vezetésű megyei jogú városokat az év végi pénzosztásból.

Orbán Viktor miniszterelnök december közepén jelentette be, hogy csökkenteni fogják egyes vállalkozások iparűzési adóját, ami eddig az önkormányzatok legfontosabb bevételének számított. Néhány nappal később a kormány a fideszes vezetésű nagyvárosoknak fejenként 1,38 milliárdos működési célokra szabadon felhasználható támogatást adományozott. Mivel Szombathelynek még kisebb összeget sem jutott, Czeglédy szerint a kormány ezzel megsértette az esélyegyenlőségi törvény előírásait.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság hatáskörei a megszüntetéssel Kozma Ákos ombudsmanhoz, az Alapvető Jogok Biztosához kerültek.

Kozma Ákos arról értesítette Czeglédyt, hogy a december 25-én kezdeményezett eljárás folyamatban van, de január 31-ig felfüggesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik