Közélet

Megszüntetné az Egyenlő Bánásmód Hatóságot a kormányoldal

Megszüntetné az Egyenlő Bánásmód Hatóságot az a kormánypárti törvényjavaslat, amelyet a parlament igazságügyi bizottsága nyújtott be kedden. E szerint a hatóság 2021. január 1-jén beolvad az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába, általános jogutódja az ombudsman lesz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság fő feladata a diszkrimináció esetén tett panaszok kivizsgálása. Létrehozása 2003-ban az uniós jogon alapult. A hatóságot 2012 óta Honecz Ágnes elnök vezeti.

A javaslat különösebben nem részletezi, hogy miért van szükség a hatóság megszüntetésére, ehelyett azt hangsúlyozza, hogy az EBH feladatköreinek átvételével minden korábbinál szélesebb vizsgálati és intézkedési jogkör áll majd az ombudsman rendelkezésére ahhoz, hogy felléphessen az alapvető jogok, közöttük az egyenlő bánásmódhoz fűződő jog érvényesülése érdekében.

A hátrányos megkülönböztetés kivizsgálása iránti kérelmet főszabályként a jogsérelmet szenvedett személy nyújthatja be, ha valamilyen védett tulajdonsága miatt hátrány érte. A törvényben felsorolt védett tulajdonságok közé tartozik a többi között a nem, a bőrszín, a nemzetiség, az egészségi állapot, a vallási vagy világnézeti meggyőződés, a politikai vagy más vélemény, a családi állapot, a szexuális irányultság, a nemi identitás, az életkor és a vagyoni helyzet. Az egyenlő bánásmód követelményét a közszféra valamennyi szereplője köteles betartani.

Arról a Telex írt még hétfő este, hogy a javaslatot Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke küldte körbe a testület tagjainak azzal, hogy kedden reggel már tárgyalnak is róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik