Belföld

Novák Katalin: Merkel távozása után Orbán lesz a legtapasztaltabb miniszterelnök

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Évek óta terítéken van ez a kérdés, s úgy látom, a helyzet nem javul az Európai Néppártban. Egyre hangosabbak azok, akik csak hangemberek, s számukra mindegy, milyen eszközzel, milyen nevetséges indokkal próbálnak minket kiszorítani abból a politikai közösségből, ahová tartozunk. A Fidesszel ellentétben az Európai Néppártban a széthúzó erő nagyobb, mint az összetartó, ezért a kérdés inkább az: kimondja-e végre valaki, és itt elsősorban a német kereszténydemokratákra gondolok, hogy hagyjuk ezeket a nevetséges, önpusztító vitákat, dolgozzunk inkább azért, hogy legyenek konzervatív, jobbközép válaszaink az európai kihívásokra

– mondta Novák Katalin a Magyar Hírlapnak adott interjújában arra a felvetésre, elképzelhető-e, hogy a Fidesz pártcsaládot vált. Hozzátette, a Fidesznek nem érdeke, hogy Európa legerősebb pártcsaládja megroggyanjon.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter leszögezte: „A Fidesz az európai politika egyik legerősebb pártja, határozott válaszokkal, elismert vezetővel. Angela Merkel közeljövőben esedékes távozása után Orbán Viktor lesz a legnagyobb tapasztalattal rendelkező miniszterelnök. Sokan dolgoznának szívesen vele egy csapatban.”

A politikus beszélt arról is, hogy a közvélemény-kutatásokban pártja gyengülése látszik. Szerinte érdemes ugyan félidőben is az eredményjelző táblára pillantani, de a végeredmény a lényeg. Rámutatott:

Sokaknak az az érdeke, hogy idejekorán elhitessenek valamit a választókkal, s meggyőzzék őket arról, az eredmény nem rajtuk múlik, az már eleve eldöntött dolog. Nézzük meg az Egyesült Államok elnökválasztásának a tapasztalatát! A közvélemény-kutatók mindegyike elsöprő demokrata győzelmet vizionált, sok emberrel hitették el azt, hogy nincs befolyása a végeredményre, lefutott már a meccs. (…) Egyébként most magasabb a támogatottságunk, mint az előző két ciklus azonos időszakában, amelyek után kétharmaddal nyertünk.

A miniszter részletesen beszélt munkájának eredményeiről is, például kiemelte: „Egy friss kutatásban olvastam a minap, hogy Magyarországon egy év alatt hat százalékponttal, kilencvenkét százalékra emelkedett azok aránya, akik saját tulajdonú otthonban élnek, ez kiemelkedően magas nemzetközi összehasonlításban is.”

A családvédelmi akciótervről pedig így összegzett: „Másfél év alatt kétszázhúszezer családnak tudtunk segíteni, ami csaknem egymillió embert jelent. Csak a babaváró támogatást százharmincezer házaspár igényelte, ez ezermilliárd forintot jelent számukra, ami jelentős segítség az életkezdéshez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik