Belföld koronavírus

Magunkban hiszünk, a járvány utáni jobb világban nem

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Az Ipsos szerint 31 vizsgált országban csak az izraeliek látják a nők helyzetét a magyaroknál pesszimistábban.

Az Ipsos hetedszer végezte el év végi, Global Predictions nevű nemzetközi kutatását, 31 országban vizsgálta a lakosság jövő évi várakozásait. Az eredményekre nagy hatással volt a koronavírus-járvány. Globális és hazai szinten is egyetértés volt abban, hogy 2020 nehéz év volt.

Az emberek 91 százaléka szerint hazája, 74 százaléka szerint pedig önmaga, családja szempontjából is rossz évet zártunk. Abban, hogy a világ gazdasága jövőre erősödik a magyarok 45 százaléka bízik (a világátlag 54%), ugyanakkor 84 százalék mégis hisz abban (a globális szint 77%), hogy számára jobb lesz 2021-ben.

Az Ipsos szerint a gazdasági folyamatokat illetően optimistábbak az ázsiaiak, a másik végletet képviselik az európaiak, akik közül még így is a magyarok bizonyultak legbizakodóbbnak.

A koronavírus második hulláma idején felvett adatok szerint a világ lakosságának 68%-a hisz egy hatékony vakcinában. A magyarok (69%) optimizmusa átlagos volt, a kínaiaké (92%) kiugró. A másik végletet a franciák képviselték (48%). A globális értékhez hasonló, hogy a magyarok 61%-a szerint a vakcina hamarosan mindenkinek elérhető lesz, de 46% tart egy új, hasonlóan veszélyes pandémiától.

A koronavírus utáni életről a világátlagtól eltérően vélekedünk. Abban, hogy az ország élete visszatér a normális kerékvágásba a magyarok 46% hisz, amivel Európában a legoptimistábbak vagyunk. Azzal már jóval kevesebben értenek egyet (18%), hogy a vírus okozta válságnak köszönhetően a Föld végül jobb hellyé válik. Ez jóval a 30%-os világátlag alatt van. Az emberek világszerte tartanak a társadalom kettészakadásától, a magyaroknál (57%) a globális várakozások még pesszimistábbak (66%).

A nők és férfiak keresetének közeledése kevésbé valószínű a közeljövőben a magyarok szerint. Ezt csak minden ötödik tudta elképzelni, szemben a csaknem kétszer akkora globális aránnyal. A vizsgált országok közül nálunk pesszimistábban csak az izraeliek látják a nők helyzetét.

Ami az emberiség jövőjét illeti, a magyarok kevésbé hisznek a világméretű katasztrófákban (egy aszteroida becsapódásában, a földönkívüliek Földre szállásában, az emberiség kipusztulásában), mint a világátlag. A magyarok harmada tudja elképzelni, hogy az emberek hasonlóan fognak kinézni, beszélni, gondolkodni mint a robotok, csak hatoduk valószínűsíti az emberek klónozásának legalizálását a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik