Belföld koronavírus

Falus Ferenc: A beoltottak is megfertőződhetnek, de tünetmentesen

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A koronavírus a megfertőzöttek 80 százalékát enyhe tünetekkel fertőzi meg, a többiek szorulnak kórházi kezelésre, és jelenleg a Nagy-Britanniában felfedezett, gyorsabban terjedő új változat is követi ezt a szabályt, mondta az ATV Startban Falus Ferenc.

A volt országos tiszti főorvos szerint szerencse, hogy a vakcinákra való érzékenysége úgy tűnik megmaradt az új mutációnak.

Az Orbán- kormány teljesítményét arról lehet majd lemérni, hogy januárra mekkora lesz az átoltottság, a hazai számokat össze lehet majd hasonlítani a külföldi adatokkal

– jelentette ki.

Hangsúlyozta, nagyon pozitív, hogy akik megkapták az oltást, azok közül senki még enyhe tünetekről sem számolt be, a védőoltások bármelyikének pedig sokkal kisebb a kockázata, mint a koronavírus miatti megbetegedésnek.

Falus szerint nyár végéig el fog tartani az oltás. Felhívta rá a figyelmet, hogy

akiket beoltottak, azok is képesek megfertőződni és továbbadni a vírust, de nem produkálnak tüneteket. Ezért továbbra is hordani kell a maszkot és tartani az egyéb intézkedéseket.

Falus Ferenc úgy számol, eddig kétmillióan estek át a betegségen, ezért további 3 millió embert kell beoltani.

Frissítünk!

Fabó Tibor, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója Falus Ferenc szavaira úgy reagált: a volt tiszti főorvos arra gondolhatott, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájából két adagra van szükség a teljes védettség kialakulásához, és ez az első oltástól számítva 28 nap múlva történik meg – erre az időszakra érvényesek a szavai.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik