Belföld

Változnak a jótállás szabályai – hogy érinti ez a karácsonyi ajándékokat?

MTI / EPA / Hotli Simanjuntak
MTI / EPA / Hotli Simanjuntak
Januártól új, a fogyasztók hatékonyabb védelmét szolgáló fogyasztóvédelmi szabályok lépnek életbe. Csakhogy azok kizárólag a 2021-től vásárolt termékekre érvényesek, tehát a korábban beszerzett karácsonyi ajándékokra még nem. Érdemes tehát megismerkedni az új előírásokkal, miközben a régieket sem szabad elfelejteni.

Gyakori eset karácsony után, hogy bár az ajándék minőségileg kifogástalan, mégis van vele valami gond: nem tetszik a megajándékozottnak, nem jó a mérete, vagy a termék kibontása, kipróbálása után derül ki, hogy valami hibádzik. Végigvesszük, mit tehetünk ilyenkor.

Ha csak nem tetszik az ajándék

Amennyiben a termék tökéletes, valamiért mégsem megfelelő a megajándékozottnak, a vásárlás helyétől függ, milyen lehetőségeink vannak. Ha üzletben szereztük be a terméket, akkor a jogszabályok alapján azt nem köteles visszavenni a kereskedő. Egy részük azonban a vevői elégedettség és a cég jó hírnevének megőrzése érdekében mégis biztosít ilyen esetre levásárlási vagy cserelehetőséget, van, ahol a teljes összeget visszaadják, máshol a vételárnál 10-15 százalékkal kevesebbet.

Az jár el igazán körültekintően, aki már az ajándékvásárlás előtt megkérdezte, hogyan áll a kérdéshez a bolt, esetleg fel is íratta a blokkra, hogy visszaveszik a terméket, ha mégsem kell.

Ebben nem lesz változás jövőre sem,

ha az üzlethelyiségben vásárolt termék kifogástalan, nem köteles visszavenni a kereskedő.

Amennyiben webáruházban vásároltuk az ajándékot, akkor ennél egyértelműbb és kedvezőbb a helyzet. A kereskedők számára ugyanis jogszabály írja elő, hogy 14 napon belül indoklás nélkül is kötelesek visszavenni az egyébként minőségileg hibátlan termékeket. Ez a szabály megmarad 2021-ben is. Vannak amúgy webáruházak, amelyek ennél hosszabb időt biztosítanak az indoklás nélküli elállásra. A kérdés tehát csak az, hogy mennyivel karácsony előtt vásároltunk online, és hogy vállalt-e pluszidőt a kereskedő az indoklás nélküli elállásra.

Tízezer forint felett legalább egy év a jótállás

Más a helyzet, ha az ajándék hibás, sérült vagy nem működik – ilyenkor szavatossági, jótállási igényt érvényesíthetünk. A kötelező jótállás a 2020-ban vásárolt egyes (10 ezer forintnál drágább) tartós fogyasztási cikkekre az általános szabály alapján egy év. Vannak azonban kereskedők, akik ennél hosszabb jótállást vállalnak be, vagy önkéntes szerződéses jótállást biztosítanak a kötelező körbe nem eső árukra.

Bielik István / 24.hu

Ha a terméknek valami baja van, az üzletnek kötelessége azt megjavíttatni, ha pedig nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben a vételárat visszafizetni. A vásárlásról kapott nyugtát, blokkot, jótállási jegyet minden esetben meg kell őrizni a későbbi igényérvényesítéshez. Amennyiben a kereskedővel nem sikerül rendezni a problémát, a vásárlók a fogyasztóvédelmi hatósághoz és a békéltető testületekhez fordulhatnak.

2021-től: minél drágább a termék, annál hosszabb a jótállás

A most következő szabályok viszont kizárólag a 2021. január 1-je után vásárolt termékekre vonatkoznak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége így foglalta össze a legfontosabb változásokat:

A jótállás időtartama az eddigi kötelező egy év helyett, egy, két vagy három év is lehet, attól függően, mennyibe került a termék:

  • 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási árnál marad egy év a kötelező jótállás,
  • 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot el nem érő eladási ár esetén két év lesz a jótállás,
  • 250 000 forintot elérő vagy a feletti eladási árnál pedig három év.

Újdonság az is, hogy ha a fogyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a fogyasztási cikk átadásának napja lesz. A fogyasztási cikk kijavításakor pedig a jótállás időtartama meghosszabbodik a javítás idejével, vagyis annyi idővel, amennyi eltelik a között, hogy javításra átadták, és a között, hogy a termék újra rendeltetésszerűen használható lesz.

Bevezetik az elektronikus jótállási jegyet

A szavatosság-jótállási szabályozás átfogó módosításának részeként 2021-től a papír alapú mellett bevezetik az elektronikus jótállási jegyet is. A 2021-től vásárolt termék jótállási jegyén fel kell tüntetni a vállalkozás bélyegzőlenyomatát, és a kiállítás során a képviseletében eljáró személy aláírását, az elektronikus dokumentumon az elektronikus aláírást is. Ha a vállalkozás a jótállási jegyet elektronikusan küldi, akkor azt legkésőbb a termék átadását vagy üzembe helyezését követő napon köteles megtenni.

Az e-jótállási jegy e-mailben, letölthető dokumentumként, applikáción keresztül vagy akár a kereskedő honlapján regisztrált felhasználói fiókba küldve is eljuttatható a vevőhöz. Fontos, hogy az e-jótállási jegyet olyan formában kell biztosítani, amely a jótállási határidő végéig garantálja annak elérhetőségét, olvashatóságát, például az applikációban vagy az online letöltési felületen.

2021-től az elektronikusan átadott számla is elfogadható lesz jótállási jegyként, ha tartalma megfelel a jótállási jegyre vonatkozó előírásoknak is. Ebben az esetben akár egy telefonra vagy mobilalkalmazásba letölthető e-számlával is intézhetjük majd a meghibásodott termékek javíttatását – írta az innovációs tárca közleményében.

A csomagolást többé nem kell eltenni

Sokak számára okozhat megkönnyebbülést, hogy nem kell dobozokat tárolni a jövőben, ugyanis a 2021-től vásárolt termékeknél már nem lehet feltételül szabni a jótállási jogok érvényesítéséhez az eredeti csomagolás meglétét.

Pontosították, hogy a fogyasztó hol jelentheti be a kijavítás iránti igényét – akár a vállalkozás székhelyén, bármely telephelyén, fióktelepén és a vállalkozás által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is. Ezek közül bármelyik helyen kötelesek bevenni a terméket javításra, és nem küldözgethetik ide-oda a fogyasztót.

Ha már a fogyasztási cikk első javításánál kiderül, hogy nem javítható, a vállalkozás köteles azt nyolc napon belül kicserélni. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az ellenérték megfizetését igazoló bizonylat alapján az ott feltüntetett vételárat kell nyolc napon belül visszatéríteni. Ugyanez a szabály vonatkozik arra az esetre is, ha 30 nap alatt nem javítják meg a készüléket, illetve  ha háromszor kell megjavítani a terméket a jótállás alatt, majd ismét meghibásodik – ilyenkor nyolc napon belül cserélni kell, vagy ha az nem megoldható, visszaadni az árát.

Vannak azonban kivételek is. A nyolcnapos javítási/cserélési határidők, illetve a háromszori sikertelen kijavítást követő csere nem vonatkozik az elektromos kerékpárra, illetve rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint motoros vízi járműre.

Kötelező jótállás még több termékre

Bővül a kötelező jótállás alá eső termékek köre is. Ha 2021. január 1-je után vásárolunk, akkor a kötelező jótállás szabályai vonatkoznak a következő, 10 ezer forintnál drágább árucikkekre is:

  • nyílászárók (például ablak, kül- és beltéri ajtó, garázsajtó);
  • árnyékolástechnikai eszközök (például kézi vagy motoros meghajtású redőny, reluxa, napellenző, szalagfüggöny);
  • kaputelefon, riasztóberendezés, kamerás megfigyelőrendszer;
  • garázskapu és egyéb kapumeghajtás, -vezérlés;
  • zuhanykabin, kád, csaptelep;
  • napkollektor, napelemrendszerek;
  • játék, hoverboard, játék elektromos roller, játék drón;
  • külön jogszabályban nyílt kategóriába sorolt drónok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik