Belföld

Kásler Miklósnál tiltakoznak, mert a rehabilitációs intézet beolvasztására készül a kormány

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége úgy értesült, hogy ismét előkerült az az 1996-ban és 2007-ben már elvetett terv, miszerint összevonnák az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI), az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (ORFI), valamint a Sportkórházat. A szervezet az állítólagos tervről közleményben számolt be.

A MEOSZ tiltakozásul levelet juttatott el Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének, amiben egyebek mellett felvetik, hogy három erősen különböző szakterületről van szó, amelyek csak részben mozgásszerviek.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke azt kérte a miniszertől, hogy az ad-hoc intézkedések helyett következetes szakpolitikai döntések szülessenek, és a tervezés  folyamatába vonják be a rehabilitációban érintettek érdekvédelmét ellátó MEOSZ-t is.

Az elnök szerint a fogyatékos személyekkel elsődlegesen foglalkozó OORI önállóságának megszüntetése azzal a veszéllyel járhat, hogy megnehezedik ennek a szakterületnek az utóbbi években látható örvendetes fejlődése, ismertségének és elismertségének növekedése.

A MEOSZ tiltakozik az OORI tervezett beolvasztása ellen, és követeli az ott folyó orvosszakmai munka megerősítését és fejlesztését az intézet önállóságának biztosítása mellett – írja levelében a szervezet, ami szerint egy ilyen koncepciónak „több időt kell szánni lényegesen szélesebb és interdiszciplináris szakmai konzultáció keretében.”

Néhány napja írtunk arról, hogy a szakma tiltakozása ellenére szintén három intézmény, a Nyírő Gyula OPAI, a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központ, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összevonását tervezi a kormány, amivel egy több mint ezer ágyas komplexum jönne létre.

Mint ismert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetőjét áprilisban menesztette Kásler Miklós, mert Cserháti Péter nem teljesítette az Emmi akkori előírását, amely szerint néhány nap alatt 200 ágyat kellett volna biztosítania az új koronavírussal fertőzött páciensek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik