Belföld

Óriási pszichiátriát tervez létrehozni a kormány, a szakma tiltakozik

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A tervek szerint három intézmény összevonásával egy több mint ezer ágyas pszichiátriai, neurológiai és idegsebészeti óriásközpont jönne létre. A szakmát nem vonták be az egyeztetésbe, a pszichiáterek és az addiktológusok tiltakoznak.

A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központ, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összevonását tervezi a kormány – tudta meg a 24.hu. Az összevonás pontos dátuma nem ismert, de úgy tudjuk, hogy jövőre realizálódhat a terv, amelynek tényét a Magyar Pszichiátriai Társaság is megerősítette lapunknak.

Az átszervezéssel egy több mint ezer ágyas pszichiátriai központ valósulna meg. Információnk szerint a tervezet a napokban vált ismertté a szakma előtt, amely pénteken már tiltakozó levelet is küldött Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek.

Az egyebek között a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöksége és a fontosabb szakmai testületek képviselői által aláírt állásfoglalásban azt taglalják, hogy az összevonással létrejövő óriási intézmény hátrányosan érintené a pszichiátriai és addiktológiai szakmák fejlődését, valamint a betegek ellátását. A központosítást észszerűtlennek és szakmailag indokolatlannak tartják, ezért kérik a minisztériumtól a döntés elhalasztását.

A pszichiátriai szakma megrökönyödését kiváltó tervben problematikusnak tartják azt is, hogy miközben teljesen eltérő az idegsebészet és az addiktológia, és a neurológia is szétvált a pszichiátriától, most ezeket mégis egy intézménybe tömörítenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik