Belföld

Vádat emeltek Boldog István és nyolc társa ellen

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Boldog István és nyolc társa ellen a Fővárosi Törvényszéken – olvasható az ügyészség honlapján.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán indult, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre áttett ügyben a fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog Istvánt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Kapcsolódó
Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter
Simonka György után újabb fideszes parlamenti képviselő lehet gyanúsított uniós pénzek elcsalása miatt.

A vádirat lényege szerint a Boldoghoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is.

Mindezekért a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek, és tőlük 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

Hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben kilenc személy ellen emelt vádat, akik közül Boldog István és Fehér Petra közszereplő. Fehér Petra 2018 nyarától az októberi önkormányzati választásig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fideszes alelnöke volt, korábban Boldog István munkatársa, sokan a politikus jobbkezeként emlegették.

Kapcsolódó
Újabb gyanúsítottak a Boldog Istvánhoz köthető vesztegetési ügyben, a fideszes képviselő jobbkeze elveszíti mandátumát
Bár már nincs előzetes letartóztatásban és bűnügyi felügyelet alatt sem, egy éve nem vett részt az önkormányzat munkájában Fehér Petra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik