Nagyvilág koronavírus

Ismét emelkedik az esetszám Franciaországban

Az országban két nappal ezelőtt ért véget a hat hetes általános karantén.

A koronavírus-járvány alakulása aggodalomra ad okot – mondta csütörtökön a francia járványügyi igazgató, óvatosságra intve a franciákat az év végi ünnepek előtt, miután a napi esetszám az elmúlt napokban újból elkezdett emelkedni, és elérte a 18 ezret.

Franciaországban a járvány alakulása aggodalomra ad okot a vírus terjedésének növekedésére utaló tendenciával, amely egy magas platóról indul,

fogalmazott Jérome Salomon a csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Az országban két nappal ezelőtt ért véget a hat hétig tartó általános karantén, amelyet éjszakai kijárási tilalom váltott fel. A kulturális intézmények és a vendéglátóhelyek kinyitását azonban egyelőre nem engedélyezte a kormány, miután a napi esetszám a teljes zárlat ellenére sem csökkent le a tervezett szintre, és a karantén utolsó két hetében 10 ezer körül stagnált. Ez indult meg a héten emelkedésnek.

A kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2808-en vannak intenzív osztályon, számuk napról napra csökken. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, a napi átlag 10 ezer felett stagnált, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag.

Az elmúlt 24 órában viszont 18 254 új esetet tártak fel, ami 639-cel több mint szerdán, és a vírus reprodukciós rátája ismét 1 fölé emelkedett, jelenleg 1,03. Ez azt jelenti, hogy 100 beteg 103 másik embert fertőz meg. Az elhunytak száma szerda óta 258-cal 59 619-re emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik