Belföld

Nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánították a magyar szuperbank létrejöttét

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet szerda este, amellyel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját, hogy létrejöhessen a Magyar Bankholding Zrt, szúrta ki a 444.

A 444 emlékeztet a csoport összetételére:

  • Mészáros Lőrinc 48 százalék tulajdonrésszel rendelkezik az MKB-ban, egyharmadát pedig egy magán tőkealap vásárolta meg tavaly Szíjj Lászlótól,
  • a Takarékot Vida József, a TV2 tulajdonosa vezeti,
  • a Budapest Bank állami tulajdonosa pedig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.
Kapcsolódó
Nehéz ma megmondani, képes lesz-e megszorongatni az új nagybank az OTP-t
Az OTP értékre háromszor nagyobb most. De ki tudja, mit hoz a jövő.

A tulajdonosok október végén írtak alá a befektetési és szindikátusi szerződést, a mostani kormányrendeletnek köszönhetően pedig újabb akadályok hárultak el az útjukból, hiszen ha egy összefonódást a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősít, akkor azt nem kötelesek bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak, így az nem vizsgálhatja a fúziót. Ez történt a KESMA létrehozásakor is, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

A magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében

– ez áll indoklásként a rendeletben.

Így létrejöhet hazánk második legnagyobb bankcsoportja, amely konszolidált értéke 744 milliárd forint, míg egyébként az OTP értéke 2020 első félévének végén ennek több mint háromszorosa, 2380 milliárd forintnyi volt.

Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor. A bank vezérigazgatója Vida József lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik