Gazdaság

Nehéz ma megmondani, képes lesz-e megszorongatni az új nagybank az OTP-t

Múlt pénteken jelentették be, hogy hamarosan megkezdi tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. A Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport meghatározó tulajdonosai ugyanis korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve akkor írták alá a befektetési és szindikátusi szerződést, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba. Ezzel a lépéssel az engedélyezési eljárást követően hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor – derült ki még többek között a közleményből.

De vajon okozhat-e fejfájást a szakmai berkekben név híján csak ellen-OTP-nek titulált új nagybank az OTP-nek? – tette fel a kérdést a Privátbankár. Erre a kérdésre szerintük végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó bankegyesülési projekt. A három bankból összegyúrt hitelintézet összesen 6800 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 3600 milliárd forint értékű ügyfélhitellel és 4500 milliárdos betétállománnyal, 900 fiókkal, több mint 1,9 millió lakossági és mintegy 30 ezer kkv-ügyféllel rendelkezik majd.

A Magyar Bankholding Zrt. 2021 során dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét, annak mérföldköveit és részletes üzleti stratégiát. Ezt a munkát nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével a három bank szakemberei végzik, őket belső pályázaton választják ki. Amíg a Magyar Bankholding Zrt. új stábja a jövő megtervezésével és az első közös lépésekkel foglalkozik, addig a három bankban dolgozó szakemberek továbbra is gondoskodnak az üzleti tevékenység sikeres folytatásáról, az ügyfelek zavartalan kiszolgálásáról, az új fejlesztések, termékek és szolgáltatások bevezetéséről.

A portál információi szerint jelenleg gőzerővel folyik a casting, amelynek eredményeként az év végéig kell kialakulnia annak a mintegy 200 fős magnak, amely feladata majd az egyesülés levezénylése lesz. Az továbbra sem változott, hogy a fúzió hosszú évekig is eltarthat. A lap úgy látja, nem véletlenül vettek fel még tavaly az érintett bankokhoz ötéves határozott idejű szerződéssel embereket, minden esély megvan arra, hogy ennek az időnek a végén, azaz 2024-ben, de akár még azt követően is áll majd fel az óriásbank.

Márpedig addig még sok víz lefolyhat a Dunán, rengeteg minden változhat. Így ma még nagyon is költőinek tűnik az a kérdés, vajon mennyire lehet ellenlábasa az új óriásbank az OTP-nek. Ha csak a mai számokat nézzük, akkor a portál szerint kevésbé, legalábbis a piaci értékük alapján. Míg ugyanis a múlt pénteki bejelentés szerint a Magyar Nemzeti Bank engedélyének megszerzését követően létrejövő új bankcsoport konszolidált értéke 744 milliárd forintot, addig az OTP értéke 2020 első félévének végén ennek több mint háromszorosa, 2380 milliárd forintnyi volt.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik