Belföld

Ellenzéki kezdeményezésre szabhatják át a Pest megyei választókerületeket

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az ellenzék korábban attól tartott, a Fidesz önkényesen módosítja a körzethatárokat.

A tizenkettőből tíz Pest megyei országgyűlési választókerület határait javasolja megváltoztatni a Párbeszéd kezdeményezésére az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, írja az MTI. A testület 32 igen, két nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el az indítványt, amit az Országgyűlés hagyhat jóvá. A módosítás a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a gödöllői, a vecsési, a szigetszentmiklósi, a nagykátai, a monori és a dabasi központú választókerületet érinti.

A változtatásra azért van szükség, mert a 2018-as országgyűlési választáson a Budakeszi és a Dunakeszi központú körzet választópolgárainak száma jelentősen, 20 százalékkal több volt az átlagosnál, 74 874 főnél. Az aránytalanság mértéke azóta tovább nőtt, és további négy Pest megyei választókörzetben is kialakult 20 százaléknál nagyobb eltérés: Szentendrén, Gödöllőn, Vecsésen, Szigetszentmiklóson.

Burány Sándor elmondta, előterjesztésük Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetőjének javaslatcsomagján alapul. Az ellenzék előzőleg attól tartott, hogy a kormányoldal önkényesen, Budapest rovására akarja majd átszabni a Pest megyei körzeteket.

Ugyanakkor elhagyták a törvényjavaslatból azt a rendelkezést, hogy a választók lefényképezhetik a szavazólapjukat, az ezzel kapcsolatos aggályokról itt és itt írtunk.

Az alaptörvény kilencedik módosításával kapcsolatban a különleges jogrendre vonatkozó pontosításokat fogadott el a törvényalkotási bizottság. Ennek értelmében a háborús helyzet kinyilvánítása az Országgyűlés hatáskörében marad, a köztársasági elnök nem kapja meg ezt a jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik