Belföld

Az ellenzék szerint csalást is előkészíthet a választási törvény módosítása

A kampányfinanszírozással kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében fontos módosítás, hogy a jövőben az eddigi 27 helyett 50 egyéni jelöltre lenne szükség országos lista állításához az országgyűlési választáson – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a parlamentben a választási törvény módosításának vitájában. Völner Pál szerint azzal, hogy így 25 ezer érvényes ajánlás lenne szükség a listaállításhoz, kiszűrhetők azok a formációk, amelyek csupán a választási támogatások megszerzése érdekében indítanának jelölteket.

A fideszes Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy a tervezet a valódi ellenzéket semmiben nem akadályozza, a KDNP-s Vejkey Imre pedig azt, „hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok akár két külön listát is állíthatnak.

Ne a kormány mondja meg, mi a jó ez ellenzéknek!

– mondta ezzel szemben a jobbikos Gyüre Csaba, aki szerint ha a visszaélések számának csökkentése a cél, akkor a pártfinanszírozási szabályokon kellett volna változtatni.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezte, miért a járvány közepén nyújtották be a törvényjavaslatot, amikor az ország a kijárási szabályok publikálását várta. Emellett hozzátette: a szavazólapok lefényképezésének engedélyezése nemcsak arra alkalmas, hogy esetlegesen függelmi viszonyban lévő emberek bemutassák, kire voksoltak, de szavazatvásárlásra is.

Arató Gergely (DK) ezt azzal egészítette ki, nem véletlen, hogy a legtöbb európai országban tilos lefotózni a szavazólapot, hiszen ez a megvett vagy megfenyegetett emberek ellenőrzésének, számonkérésének egyik eszköze. A legelterjedtebb választási csalást akarják legalizálni – jelentette ki, megjegyezve, a kormányoldalon tudják, hogy tisztességes, fair eljárásban nemigen volna esélyük a győzelemre. Kifogásolta, hogy a határon túli magyarok választói névjegyzéke nem nyilvános, „így nem ellenőrizhető, hogy kinek a nevében szavaznak”, és hiányolta a választókerületek méretének arányosítását is.

Lefényképezhetik szavazólapjukat a választók
De nem a láncszavazás érdekében.

Ez egy durva, hatalomtechnikai szándékkal megtámogatott beavatkozás a választási rendszerbe – fogalmazott az LMP-s Keresztes László Lóránt. Szerinte a tárgyalt módosítások nemhogy csökkentik a csalás lehetőségét, hanem szélesre tárják a kaput annak legismertebb formái előtt.

Szabó Tímea is azt mondta, azért akarja legalizálni a kormány a szavazólap lefényképezését, hogy a vidéki Magyarországon rábírja a közmunkásokat, akiket az „oligarcháik” kiszolgáltatottságban tartanak, a voksuk megmutatására. A Párbeszéd frakcióvezetője arra számít, hogy összegző módosító javaslattal kerül majd a parlament elé egy budapesti választókerület – a belvárosi – megszüntetése és egy új Pest megyei körzet létrehozása.

Kiemelt képünkön Harangozó Tamás. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik