Belföld

November végéig 3298,1 milliárd forint hiányt hozott össze az állam

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI
Novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel - közölte szerdán kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium. Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, számolt be az MTI.

A PM közleménye bejelentette azt is, hogy a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedésekre tekintettel. A központi alrendszer idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya a GDP-arányában 8-9 százalékra várható.

Január-novemberben a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 572,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik