Belföld koronavírus

Megvan, kik kapják meg először a koronavírus elleni oltást Magyarországon

Balogh Zoltán/MTI
Balogh Zoltán/MTI

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elsőként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szólalt meg, ő a kéthetes, átfogó tesztelési folyamat második hetének eredményeit ismertette. Eszerint 1077 mintavevő csapat járta az országot, mindegyik két főből állt. 812 csapatban az egyik tag egyetemista, a másik tag sofőr volt. 117 koronavírussal fertőzött bölcsődei dolgozót találtak múlt héten, 697 óvodai és 1542 iskolai dolgozónál mutatták ki a vírus jelenlétét. Az első héten 2,44, a második héten 1,98 százalékos arányban igazoltak pozitív eseteket. Ezen a héten a közigazgatási dolgozók közül az ügyfélszolgálati dolgozókat tesztelik elsőként. A teszt – ahogyan eddig is – önkéntes és ingyenes. Meghosszabbították a lejárt okmányok érvényességét, azt kérik, hogy aki teheti, online intézze ügyeit.

Müller Cecília országos tiszti főorvos köszönetet mondott a kormánymegbízottaknak és a területi vezetőknek. Vezetőként nem könnyű ilyenkor a munka megszervezése, tette hozzá. Heti gyakorisággal számolunk be a tesztelések számadatairól, az elmúlt hét tesztmennyiségét hozzáadva a hivatalos tesztszámokhoz, 2 millió fölé emelkedett a tesztek száma a járvány kezdete óta. Ez a szám fog megjelenni a koronavirus.gov.hu-n is. Ez tartalmazza a PCR és az antigén gyorsteszttel készült vizsgálatokat. A kiszűrt személyeknek a háziorvost kell megkeresniük, el kell különülniük a közösségtől.

Müller Cecília ismertette a hétfőn reggel közölt járványügyi adatokat: 3870 fővel nőtt a pozitív személyek száma, 116 beteg elhunyt az utóbbi 24 órában. Egy 20 éves, krónikus betegségben szenvedő fiatal is elhunyt. 98 éves volt a legidősebb elhunyt.

A kórházaink terheltsége egyelőre nem csökken

– fogalmazott a tiszti főorvos. Továbbra is cél, hogy aki bármilyen tüntetet érez magán, maradjon otthon. Minden erőnkkel azon kell lenni, hogy a lappangó fázisban lévő betegséget ne adjuk tovább.

Az operatív törzs ma reggel is tárgyalt a járványhelyzetről. A karácsonyi időszakra vonatkozó döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök még ma bejelentést tesz.

Müller Cecília elmondta: az egészségügy már nagyon nehéz helyzetben van, de megoldást csak a vakcina jelent majd a koronavírus-járvány ellen. Amilyen vakcina van a világon, azokról a kormány tájékozódik. Hamarosan indul a vakcinainfo.gov.hu.

Döntöttek arról, hogy kik, milyen sorrendben kaphatják meg az oltást:

először a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek vehetik fel az oltást. 

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: 11 602 személlyel szemben intézkedtek eddig a maszkviselés problémái miatt.

A sajtó kérdésére elhangzott:

  • Mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig, azonban előfordulhat, hogy valaki forgalmi okokból nem tudja ezt teljesíteni, ilyenkor a rendőrök nem szankcionálnak.
  • A kéményseprőket a megfelelő körülmények között (tehát megfelelő távolságtartással, szellőztetéssel, a távozást követően fertőtlenítéssel) be lehet engedni a lakásba, hiszen fontos munkát végeznek.
  • Az orosz vakcina van Magyarországon, jelenleg is tanulmányozzák a szakemberek. Még a héten az egyik kínai vakcina dokumentációja is megérkezik. Ez egy más típusú vakcina, mint amit most tanulmányoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik