Belföld

Nyolcvan darab robbanószerkezetet találtak Budán

Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook
Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook
Volt közöttük gránát és ágyúcsőrobbantó töltet is.

Csaknem 80 darab különböző, vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származó robbanószerkezet került elő Budán – közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken a Facebook-oldalán. A különleges lövedékeket a közelmúltban földmunkák során találták a XII. kerületi Csörsz utcában.

A katonák nem kilőtt állapotú 10,5 centiméter átmérőjű német repeszromboló gránátokat, kumulatív gránátokat, illetve 10 centiméteres magyar kumulatív gránátokat és 10,5 centiméter átmérőjű, ugyancsak magyar gyártmányú romboló gránátokat azonosítottak be a helyszínen. Előkerült a területen több Spengpatrone Z típusú, 10,5 centiméteres ágyúhoz rendszeresített ágyúcsőrobbantó töltet is. Utóbbit a harcoló katonák saját tüzérségi eszközeik megsemmisítésére használhatták fel abban az esetben, ha rövid idő alatt kellett elhagyniuk tüzelőállásukat.

A robbanótestek szállítható állapotúak voltak, így azokat a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték, későbbi megsemmisítésre. A tűzszerész művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik