Belföld koronavírus

Bár a kormány megtiltott minden gyülekezést, a társas vadászatokra ez nem vonatkozik

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
A november 25-éig bejelentett társas vadászatok megtarthatók, a hivatásos és sportvadászok pedig a kijárási tilalom alól is mentesülhetnek.

Noha Orbán Viktor miniszterelnök november 9-én bejelentette, hogy a kormány mindenfajta gyülekezést megtilt a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott szigorító intézkedések részeként legalább egy hónapig, ez nem vonatkozik a társas vadászatok megtartására – tudta meg a 24.hu.

Értesüléseinket az Országos Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Azt közölték:

A vadászat elsősorban vadgazdálkodási tevékenység, amely a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik. A járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának.

Érvelésük szerint azért nem, mert ez a vadgazdálkodás működtetését, a vadállomány tervszerű és szükségszerű szabályozását, a vadásztársaságok gazdasági fennmaradását is szolgálja. Továbbá, írták, a vadászat „a természet körforgásából adódóan nem halasztható tevékenység.”

Arról is kérdeztük a rendőrséget, ha minden gyülekezést tilos, ez alól miért jelentenek kivételt a vadászok. Erre úgy válaszoltak:

A társas vadászat ugyan nevében utal arra, hogy csoportosan végzett tevékenység, azonban nem értelmezhető gyülekezésnek.

Ugyanakkor ágazati forrásaink szerint ez annyiban nem igaz, hogy legalább a vadászat előtti eligazítások során a vadászoknak gyülekezniük kell.

A rendőrség azt is hozzátette, hogy a hatályban lévő védelmi intézkedéseket a vadászaton részt vevők kötelesek betartani. A szűken értelmezett vadászati tevékenységhez nem tartozó eseményeket – így a vadászatok előtti és utáni vendégfogadást, ünneplést – a járványügyi védekezéssel összhangban nem szabad megtartani.

Vadászkörökben arról már korábban lehetett hallani, hogy a szeptember 30-áig bejelentett vadászatok megtarthatók, ám hatósági tájékoztatás eddig ezt nem rögzítette. A szeptemberi időpontot egy 2004-es agrárminisztériumi rendelet tartalmazza, amire az ORFK is hivatkozott válaszában, a vadászati törvény mellett. Azonban – mint megtudtuk – a szeptemberi időpont után bejelentett társas vadászatok is megtarthatók. Forrásaink felhívták a figyelmünket arra, hogy az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet közös levélben november 25-ig szabott póthatáridőt a társas vadászatok bejelentésére.

Kiderült az is, hogy bizonyos esetekben az este 8 és reggel 5 óra közti kijárási tilalom alól is mentesülhetnek a vadászok. Igaz, ez a társas vadászatokra nem vonatkozik, azokat csak nappal lehet megtartani. De a hivatásos vadászok mellett a tagsággal rendelkező egyéni sportvadászok is kaphatnak engedélyt éjszakai vadászatra, ha a vaddisznóállomány gyérítésben vagy az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében történő vadejtésben vesznek részt.

Noha sokak számára a vadászat szórakozás, és a vázolt szabályokkal akár vissza is lehet élni, kétségtelen, hogy évente több milliárd forintnyi vadkár keletkezik, és körülbelül 150 ezer vaddisznó kilövésére van szükség ahhoz, hogy megfelelően szabályozzák az állományt, továbbá az afrikai sertéspestis is valós veszélyt jelent. A betegség tekintetében pedig a sertéságazat védelmének utolsó védvonalát a vadászok jelentik.

A társas vadászatok megtarthatósága viszont kevésbé magyarázható, az általunk kérdezett szakértő szerint ugyanis sok esetben apróvadejtésről (például nyúlról vagy fácánról) van szó, amik nem okoznak vadkárokat. Utóbbi esetben valójában gazdasági célja van annak, hogy megtartsák a vadászatokat: az, hogy a társaságok fenn tudják tartani magukat.

Frissítünk!

Cikkünkben korábban pontatlanul fogalmaztuk meg, hogy az apróvadak nem okoznak vadkárokat. A mezei nyúl is okozhat károkat, ám a nagyvadakhoz – például a vaddisznóhoz – képest elenyészőbb mértékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik