Belföld koronavírus

Van olyan száz év feletti magyar beteg, aki felgyógyult a súlyos koronavírusból

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese szólalt meg elsőként. Közölte: az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 235 esetben intézkedtek a rendőrök, a közterületi maszkviselés kapcsán 186 esetben léptek fel. Üzletekben 38 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 11 emberrel szemben kellett intézkedni.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, egy vendéglátóhely esetében az ideiglenes bezárás mellett döntöttek.  Tatabányán egy épületgépészeti áruházban sem az alkalmazott, sem a tulajdonos sem viselt maszkot, a tulajdonos ráadásul az intézkedő rendőröknek azt mondta: eddig sem viselt maszkot és ezután sem fog. Az üzletet tíz napra bezáratták.

Szerdán 283 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt, ezzel már összesen 6786 intézkedés vált szükségessé. 18 622 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 8722 újat rendeltek el kedden, összesen 49 549 zárlat van hatályban.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette a reggel közölt adatokat: 135 magyar veszítette életét az elmúlt 24 órában. Jó hír, hogy meggyógyult 52126 fő — fogalmazott Galgóczi Ágnes. Az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen. A koronavírus pénteki, részletes adatairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

Kiemelte: csalók kínálnak koronavírus elleni csodaszereket Müller Cecília, Zacher Gábor és Csókay András nevében, de ilyen szerek nem léteznek, átverésről van szó. Ezeknek nem szabad felülni.

A sajtó részéről mindössze egyetlen kérdésre adtak választ. A kérdés az volt, hogy a veszélyeztetett korosztályba tartozók is felgyógyulhatnak-e a betegségből. Galgóczi Ágnes elmondta: előfordul, hogy enyhe tünetekkel átesik egy idős ember a betegségen, de volt száz év feletti beteg is, aki felgyógyult a súlyos tüneteket produkáló betegségből.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik