Belföld

George Clooney: Az Orbán-propagandagépezet hazudik

Tolga AKMEN / AFP
Tolga AKMEN / AFP
Megkerestük George Clooney-t, hogy megtudjuk, mit gondol arról, hogy Soros György ügynökének kiáltotta ki a kormányoldal. A világsztár válaszában elárulta, hogy egyszer találkozott a milliárdossal. De volt néhány gondolata Orbán Viktorról és rezsimjéről is.

Nem számítok arra, hogy ez a válasz megjelenik majd a magyar híroldalak többségén, mert azokat az Orbán-rezsim vagy közeli szövetségesei birtokolják és működtetik, de így is hallatszani fog a hangom

– így kezdte válaszát George Clooney, akit a sajtósán keresztül kérdeztünk arról, mit szól ahhoz, hogy a kormányoldal Soros György szövetségeseinek kiáltotta ki azért, amiért a brazil elnök mellett a magyar miniszterelnököt bírálta a gyűlöletkeltés miatt egy interjúban.

„Csak egyszer találkoztam Soros Györggyel, egy menekültválságról szóló ENSZ-találkozón, ahol az Egyesült Államok elnöke is részt vett. A fiával, Alex-szel is egyszer találkoztam, egy davosi eseményen” – írta a színész, hozzátéve, hogy ezen kívül nem kommunikált Soros Györggyel. (Az utóbbi találkozón készült Clooney-ról és Alex Sorosról egy közös fotó, ami bejárta a kormánysajtót.)

Tehát az Orbán-propagandagépezet hazudik, pont

– szögezte le a filmsztár.

Clooney szerint mindazonáltal a Soros család azzal, hogy szegények és menedékkérők oktatását támogatja, illetve jogi segítséget nyújt nekik, hatalmas jót tesz a világnak. „Orbán úr is így érezte, amikor 1989-ben Soros úr támogatta a nagy-britanniai tanulmányait” – utalt arra a gyakran emlegetett tényre, hogy a rendszerváltás előtt Orbán Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban. „A kormánya (itt minden bizonnyal a Fideszre gondolt Clooney – A szerk.) ugyancsak dollármilliókat kapott Sorostól a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor a kommunizmus ellen harcolt” – folytatta Clooney.

Szégyellném magam, ha nem vették volna fel, ahogy felszólalok egy autoriter rezsim ellen

– írta Clooney, aki szerint ezt az Orbán-rezsimet „a szabad sajtó elhallgattatása, egyes szektorok drákói megadóztatása, a jogfosztottak démonizálása, és a szélsőjobboldali extremistákra való kikacsintások” jellemzik. De a színész még azt is nehezményezte, hogy a déli határzárnál csak engedéllyel lehet fotózni a kerítést.

Clooney hétfő esti válaszában azt is írta, hogy először az 1980-as évek elején járt Magyarországon, amikor az még a szovjet érdekszféra része volt, és megszokott hollywoodi fordulattal hozzátette, hogy nagy szeretet van benne a magyarok iránt. Azzal folytatta, hogy a 2000-es évek elején látogatott újra Budapestre, és a Duna-korzón sétálva azt gondolta, hogy  a Szovjetunió összeomlása utáni Magyarország „tündöklő példája volt a demokratikus sikernek”.

Várom azt a napot, amikor Magyarország ismét visszatér ekkori önmagához

– zárta lapunknak küldött sorait Clooney.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik