Belföld koronavírus

Hollik levele igazolja, játszik a Fidesz az orvosokkal

A kormány a jogszabályok előkészítésébe nem vonja be az orvosi kamarát.

Bár a kancelláriaminiszter tárgyalásokat ígért, a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) küldött újabb levélből kiderül, hogy a kormány az egyeztetéseket elodázná – tudta meg a NépszavaGulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a MOK 8 pontos javaslatát, a másodállások ügyében is megengedőek lesznek.

A szó elszáll, az írás megmarad

A miniszter azt is közölte, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója levelet írt Kincses Gyulának, a kamara elnökének, azt kérte, tárgyaljanak az orvosok jogállásáról szóló törvény részletszabályairól. A Népszava a kamarától megtudta, levél valóban van, csak éppen Hollik teljesen másról írt, mint amit Gulyás ígért.

Kimarad a MOK az előkészítésből

A kormánypárti politikus arról tájékoztatta őket, hogy a kormány még dolgozik a jogszabályok normaszövegén, csak utána fog egyeztetni a kritikus kérdésekről a kamarával. Erre nem sok idő van, öt nap múlva hatályba lép a törvény, amelyben a MOK kritikusnak ítéli a kirendeléssel, a másodállásokkal, a jövedelem egyéb – túlmunkára, végkielégítésre vonatkozó – elemeit, illetve  kollektív munkavállalói jogok kérdéseit. A MOK szerint minimum ezekről kellene tárgyalni.

Egészségügyi törvény: elkezdődött a műtét, de orvosok nélkül
Az átvezényelhetőség miatt akadtak ki leginkább az orvosok, de szakértők a kedden elfogadott „lukas és félkész” törvény kapcsán több más anomáliára is rámutattak.

A MOK szeretne mielőbb megnyugtató válaszokat kapni ezekre, hogy az orvosok minden erejükkel a koronavírus-járvány elleni védekezésre koncentrálhassanak. 

A helyzet kritikus

A Népszava szerint a helyzet elég kritikus, a kamara ugyanis több mint ötezer olyan nyilatkozatot gyűjtött össze, melyben az orvosok azt állítják: ha a törvény számukra kedvezőtlen passzusai nem változnak meg, nem írják alá új munkaszerződéseiket. Ugyanennyi aláírást megtagadó nyilatkozat van az Összefogás az egészségügyért akciócsoportnál, amelyben öt ágazati szakszervezeti szövetség fogott össze. Ha nem írják alá a munkaszerződést, az azt jelenti, hogy nem dolgoznak tovább közfinanszírozott intézményben.

A MOK honlapján leírta egy orvos, mi az intenzív osztályok legnehezebben javítható hibája
Nincs elég ember, és pótolni is nehéz. De sok a pozitívum is.

Kiemelt kép: Hollik István napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén november 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik