Belföld

Magyar György szerint ez az alkotmánymódosítás már a bűncselekmény kategóriája

Szerinte a választási törvény átírása is rejt csapdákat.

A Klubrádióban Magyar György arra reagált, hogy a kormány az alkotmány és a választási törvény módosítását kezdeményezte. Az ügyvéd élesen bírálta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden benyújtott javaslatát.

A gránitszilárdságú Alaptörvény 9. módosítása amellett, hogy kimondaná „az anya nő, az apa férfi”, leszűkítené a közpénz fogalmát. Magyar György szerint egyrészt a jogalkotó csak az ügyeletes gonoszokat akarja megleckéztetni, ami óriási szégyen, az viszont egyenesen felháborító, hogy kivonnák az emberek pénzét – amit adófizetőként befizetnek a költségvetésnek – az elszámoltatás lehetősége alól.

Ez már a bűncselekmény kategóriája.

Az államháztartási törvény és az Állami Számvevőszék nem tudja majd kontrollálni ezeknek a pénzeknek a sorsát, az embereknek fogalmuk nem lesz arról, hova, mire fizetik a pénzt.

Az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) alapítójaként Magyar György a választási törvény Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módosításáról azt mondta, első ránézésre még mintha segítené is az ellenzéket a javaslat, de rejt csapdákat magában. A változtatással az lehet a valódi célja a kormánynak, hogy összeugrassza az anyagiak miatt az ellenzéket, hiszen jelentősen változik a támogatási rendszer.

Az ELEGY számításai szerint a két lista 3-5 mandátum elvesztését jelentené a Fidesz által bevezetett győzteskompenzáció miatt. Két  listánál, megoszlanak a voksok, ahol nyer, nagyobb különbséggel nyer a kormánypárt, ami nagyobb győzteskompenzációt jelent. Megoldás, a közös listán túl, egy választási párt lehet, a választók is könnyebben tudnának dönteni, hogy hatalomban akarják-e tartani az Orbán-kormányt, vagy leváltanák – tette hozzá Magyar György.

Ellenzék: Orbán legalább ne ártson, ha már segíteni nem tud!
Az alkotmánymódosítás és a választási törvény megváltoztatásának visszavonását követelik.

Kiemelt kép: 24.hu/ Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik