Belföld

Elsöprő többség a bringabarát KRESZ-módosítás mellett

A Magyar Kerékpárosklub és Kerékpáros Miskolc Egyesület 2017 elején kezdeményezte a KRESZ-ben előírt minimális oldaltávolság meghatározását, de a módosítás még nem történt meg, pedig ezt háromszor annyi magyar támogatja, mint ellenzi. A Medián a Magyar Kerékpárosklub megbízásából az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával készített, 3000 fős, az ország felnőtt lakosságát megkérdező reprezentatív kutatásából kiderül, hogy politikai hovatartozástól, nemtől és lakóhelytől függetlenül a túlnyomó többség támogatja a bringabarát KRESZ-változtatást.

A kerékpárhasználók az elmúlt egy évtizedre úgy emlékeznek vissza, mint amikor javultak a bringázás feltételei, fejlődött az infrastruktúra, ugyanakkor az autóvezetők kerékpárokhoz való hozzáállásával már jóval kevésbé ilyen optimisták. Éppen ezért nemcsak ők, hanem a négykerekű járműveket használók is a KRESZ módosítását szorgalmazzák.

A Magyar Kerékpárosklub megbízásából az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával a Medián készített 3000 fős, az ország felnőtt lakosságát megkérdező reprezentatív kutatást, amelyből egyértelműen kirajzolódik, hogy a bringabarát KRESZ-változtatásra a korábbiakhoz hasonlóan rendkívül nagy az igény mindkét oldalról.

A felmérés egyik legérdekesebb megállapítása az, hogy a KRESZ-módosítást politikai hovatartozástól, lakóhelytől és nemtől függetlenül háromszor annyian támogatják, mint ellenzik, ami a döntéshozókra is jelzés értékűen hathat.

A Magyar Kerékpárosklub és Kerékpáros Miskolc Egyesület 2017 elején kezdeményezte a KRESZ-ben előírt minimális oldaltávolság meghatározását, de ez azóta sem történt meg, pedig mint azt a kutatás is mutatja, igény lenne rá. Azóta több milliós elérésű kampányok folytak a településen belül 1 méter, településen kívül minimum 1.5 méter oldaltávolsággal való előzés érdekében, eredménytelenül.

Érzékelhetően a mai gumiszabály, azaz hogy a KRESZ nem írja elő a kötelező minimumot, nem tölti be gyengébb közlekedőket védő funkcióját a lakosság véleménye szerint.

A lakosság egyébként legalább ilyen fontos KRESZ-módosításnak tartja azt is, hogy a gyalogosok és a kerékpárosokat érő balesetek elkerülése érdekében a településeken áthaladó forgalmat kitereljék a lakóterületekről.

A Medián kutatásából kiderült az is, hogy a magyar felnőttek 71 százaléka szokott kerékpározni és – főleg Budapesten – többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint korábban. A legtöbben annak is örülnének, ha a kerékpárral munkába járókat is pénzügyileg támogatná az állam.

Szponzorált tartalom

A cikk a Magyar Kerékpárosklub támogatásával készült.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik