Belföld

Permanens tüntetés kezdődhet az SZFE mellett

„Az SZFE célkitűzései egyetlen esetben válhatnak valóra, ha elegen segítünk nekik és mutatjuk a kormánynak, hogy nem tehet mást mint enged a követeléseknek” – írták Facebook annak a tüntetésnek a szervezői, amit szombat délutánra hirdettek meg Szolidaritás az SZFE-vel! néven.

A szervezők azt kérik, hogy délután 5-kor jelenjenek meg a résztvevők a Kossuth téren „transzparenssel, piros-fehér szimbólummal, fáklyával bármivel ami az egyetem melletti kiállásodat jelképezi”. A demonstrációra beszédek helyett különféle előadások terveznek.

Az esemény addig ismétlődik, amíg a célkitűzések megvalósulnak

– ígérik a szervezők, akik a azt kérik, „hogy ne hozzatok semmilyen párt vagy más civil szervezet jelképét, zászlóalját!”

A rendezvénysorozat „a diákok egyetértésével és köszönetével kerül lebonyolításra” a szervezők közlése szerint.

Az SZFE diákjai két hónapja foglalták el az egyetemüket, miután az intézményt alapítványi kézbe adta az állam, a legfontosabb jogköröket pedig elvonták a szenátustól, és a kormánypárti szimpatizánsokkal feltöltött kuratóriumnak adták.

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár péntek délután jelentették be, hogy felfüggesztik az oktatást, és így a tanévet az SZFE-n. Döntésüket azzal indokolták, hogy az SZFE-hallgatók által tartott blokád miatt az egyetem vezetése több mint egy hónapja nem tud bejutni a létesítményekbe, „e miatt felelős döntéseket hozni csak korlátozottan tud, az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja”.

Mivel a kijárási korlátozások nem vonatkoznak az egyetemfoglalásra, ezért az elvileg folytatódhat. Azonban Novák és Szarka közleményéből kiderült, hogy „az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak. A kollégiumi ellátására jogosult azon hallgatók számára, akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít”.

Az egyetemistákat azzal próbálták szorongatni még a héten, hogy sem a rászorulók szociális támogatását, sem a tanulmányi ösztöndíjakat nem utalták át nekik. Szarka Gábor nem kívánta kommentálni az értesülést.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik