Belföld

Részbeni beismerő vallomást tett a kegyelemben részesített utolsó magyar halálraítélt

Pénteken az előkészítő ülésen megkezdődött annak az életveszélyt okozó testi sértéssel, és fegyveresen elkövetett rablással vádolt K. Aladárnak a büntetőpere, akit 1989-ben kötél általi halálra ítélt a Kaposvári Katonai Bíróság azért, mert megölt és meggyalázott egy 11 éves kislányt. A kegyelemben részesült férfit ezúttal a két évvel ezelőtti brutális szombathelyi trafikrablás miatt állították bíróság elé.

Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyész tíz év fegyházat kért a férfira arra az esetre, ha beismeri a bűnösségét az előkészületi ülésen. Hozzátette, a vádlott a rablást beismerte, az életveszélyt okozó testi sértést azonban nem, s szakértők meghallgatását kérte az ügyben. Ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

A most 53 éves K. Aladárnak 2018 októberében újra be kellett volna vonulnia a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe egy másik bűncselekmény miatt, ám ehelyett előbb egy sátorban, majd egy albérletben bujkált.

K. Aladár 2018 november 20-án aztán ismét akcióba lépett. Letámasztotta a bringáját egy szombathelyi autómosónál, majd egy trafikhoz ment. Felvette a hetekkel korábban vásárolt maszkot, majd bement az üzletbe. Elővette a gázfegyvert, majd “Add a pénzt!” – kiáltással követelni kezdte a pénzt. A kétgyerekes anyuka higgadtan felelt, hogy rendben van, de hátra kell mennie érte a pult mögé. A férfi ekkor közelről arcon lőtte, és ismét a bevételt követelte.

A nőnek csípett és  könnyezett mind a két szeme, de elindult a pénztárgéphez. Ekkor K. Aladár többször is megütötte, amitől elvesztette az egyensúlyát és beesett a pult mögé. Ezt követően a férfi az eladó fölé hajolt,hátulról és a feje irányába lőtt, és felszólította a nőt, hogy álljon fel, menjen a pénzért a kasszához, miközben megrúgta őt. A folyamatosan könnyező nő felállt, odament a pénztárgéphez, és elkezdte a vádlottnak átadni a bankjegyeket. A férfi magához vette a kasszában lévő  185 ezer forintot és elmenekült. Néhány nappal később a TEK-esek fogták el a megyeszékhelyen.

K. Aladár többszörösen büntetett előéletű. A Kaposvári Katonai Bíróság 1989 februárban kötél általi halálra ítélte egy 11 éves kislány megölése, és meggyalázása miatt.

A férfi bevonszolta Anitát a Török-erdőbe, majd addig fojtogatta, amíg el nem vesztette az eszméletét. A magatehetetlen lányra ráfeküdt, majd csókolgatni kezdte és gyakorlatilag összeroppantotta a kis csontjait. A kislánynak több bordája eltört, de sérült a szíve, a tüdeje és a mája is. A férfi a kislány holttestét lemeztelenítette, majd a Kerka-patakhoz vitte és vízbe dobta.

A katonai bíróság kötél általi halálra ítélte a férfit, de kegyelemből életfogytiglanra változtatták a büntetését, és feltételesen húsz év után elhagyhatta a börtönt. Egy újabb elítélése miatt 2018 október végén kellett volna a
Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe bevonulnia, de ennek nem tett eleget, először egy sátorban, majd egy albérletben bujkált. A főügyészség tíz év fegyházat kért rá a trafikrablás miatt, de K. Aladár nem kötött alkut. A következő tárgyalás január 20-án lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik