Belföld

Müller Cecília: Fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvre is

A pénteki operatív törzs sajtótájékoztatóján Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta: szerdától az egész országban veszélyhelyzet van, és éjféltől éjszakai kijárási tilalom hajnali ötig. A csütörtök éjjeli kijárási tilalom megszegése miatt 19 esetben intézkedtek. Ezentúl 95 üzletben tapasztalták azt a rendőrök, hogy megszegték a maszkviselési szabályt, ezért 63 bírságot (átlagos 22 ezer forint) szabtak ki, míg 28 embert feljelentettek.

Gál részletesen beszámolt egy esetről, amikor egy 41 éves férfit – aki többszöri felszólítás után sem akart maszkot húzni – rendőrök szállították le testi kényszerrel a trolibuszról, és eljárás indult ellene.

Müller Cecília a friss adatok ismertetésével kezdte tájékoztatóját:

  • 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma
  • a járvány kezdete óta először lépte át a százat a 24 óra alatt elhunytak száma: meghalt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2250 főre emelkedett.

A tisztifőorvos elmondta: 5-7 százalék körül van az elhunytak közül azok aránya, akiknél nem azonosítottak krónikus betegséget. Hangsúlyozta: van Magyarországon elegendő ágy, de így is óriási nyomás van az egészségügyi dolgozókon.

A cél az, hogy ellaposítsuk a járványgörbét. Ehhez pedig az kell, hogy csökkentsük a kontaktusok számát

– mondta.

A fertőzöttség egy főre bontott adataiban az alsó harmadban vagyunk európai viszonylatban – mondta, igaz, a magasabban fertőzött országokban többet tesztelnek, mint Magyarországon, ezt azonban már nem hangsúlyozta Müller, aki még azt emelte ki, hogy halálozás tekintetében középmezőnyben vagyunk.

Az influenza elleni védőoltásról elmondta: jövő héten egy felnőttek számára beadható vakcinaszállítmányt terítenek szét, de a gyermekek esetében is lesz utánpótlás.

Számíthatunk a fertőzések emelkedésére, ezért át kell ütemeznünk az elektív ellátások. Ezekről a mai napon rendelkezés születik, hogy később végezzék el őket.

Müller kijelentette:

A legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni. Ezért bővítjük így az ellátásra alkalmas kapacitásokat.

A halasztás azonban nem érinti a sürgős ellátásokat, vagy a késlekedés miatt egészségkárosodással járó (onkológia, szív- és érrendszeri) ellátásokat, amelyeket az eddigiekhez hasonlóan elvégeznek.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: kifejezetten kedvező, 3,3 százalék a járvány kezdete óta az egészségügyi dolgozók körében tapasztalt fertőzöttség, miközben a WHO 10-15 százalékkal számol.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik