Belföld koronavírus

Müller Cecília: Itt van az idő

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Gál Kristóf rendőr alezredes elmondta: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, az egész országra veszélyhelyzetet hirdetett, és új szabályok is életbe léptek, ennek részleteiről itt olvashat.

A szóvivő hangsúlyozta: aki mások egészségét veszélyeztetve nem tartja be a szabályokat, az határozott, szigorú rendőri intézkedésekre számíthat. A rendőrség hétfőtől fokozta az ellenőrzéseket, nagyobb számban, immár boltokban, vendéglátó- és szórakozóhelyeken is ellenőriznek, és a korábbiaknál súlyosabb büntetéseket alkalmaznak.

„Sajnos szomorú rekordokat döntögetünk” – kezdte az adatok ismertetését Müller Cecília.

A tiszti főorvos közölte, ahogy Európában, úgy Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzések száma, ami jelentősen megterheli az egészségügyi ellátórendszert, egyre többen vannak kórházban, illetve lélegeztetőgépen.

Müller Cecília szerint a most meghozott intézkedések azt a célt is szolgálják, hogy a kórházak működőképességét fenn lehessen tartani. Mint mondta, nincs már olyan település az országban, ahol potenciálisan ne lenne jelen a vírus, még akkor is, ha valahol még nem regisztráltak covidos esetet.

Tájékoztatása szerint egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt koronavírusos megbetegedések száma, a fertőzöttek átlagéletkora pedig folyamatosan kúszik felfelé, egy héttel ezelőtt 44 év volt, most 45,7.

A járvány kezdete óta a fertőzések 21 százalékát a 40-49 éves korosztályban mutatták ki, 15 százalékát 65 év felettieknél, 4,4 százalékát gyermekek között, a legritkábban az 1-2 éves korosztályban fordult elő megbetegedés. A 15 éven aluli fertőzések száma 750-nel nőtt egy hét alatt, ha pedig az elmúlt négy hetet nézzük, az igazolt új esetek negyede a 40-49 éves korosztályra esik.

A tiszti főorvos figyelmeztetett: senki nem tudhatja, hogy akár fiatalon és egészségesen hogyan fog reagálni a vírusfertőzésre, amibe bele is lehet halni, ezért is fontos a szabályok betartása. „Kérem, és határozottan szeretném, hogy ha ez rögzülne mindenkiben: itt van az idő, mindenki vegye komolyan ezeket az intézkedéseket” – jelentette ki Müller Cecília.

Fekete rekord: 4000 fölött az új fertőzöttek száma, 90 halálos áldozat
4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik