Belföld koronavírus

Koronavírus: elhunyt egy 28 éves férfi

Az egész világon, de kifejezetten Európában emelkedik a fertőzöttek száma. Sőt, exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi. A harmadik napja egyhuzamban, hogy közel 4 ezer fertőzöttet regisztrálnak 24 óra alatt – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A járvány felfutó szakaszában vagyunk, fogalmazott. Ezért fontos, hogy betartsák az emberek a járványügyi intézkedéseket.

Meghalt egy 28 éves férfi. (Nem ő a járvány legfiatalabb áldozata idehaza, október közepén egy 20 éves, aki súlyos, daganatos beteg is volt.) A kormányzati oldalon az alapbetegségénél – egyedül az elmúlt 24 órában elhunytak közül – az van, hogy „adat feltöltés alatt”.

A legfrissebb adatok szerint soha nem volt még olyan magas az egy nap alatt a koronavírus miatt elhunytak száma, mint az elmúlt 24 órában, 70 személy halt meg.

Az új fertőzöttek száma továbbra is magas, 3500-nál is több új beteget regisztráltak tegnap. Az elvégzett tesztek arányában 26 százalék a pozitívak száma.

Szigorúbb szabályok, szigorúbb rendőrök

Mivel rendkívül emelkedő tendenciának vagyunk szemtanúi, ezért a szabályokat be kell tartani. Mától a maszkviselési szabályok szigorodtak – emlékeztetett Müller.

Ebben a helyzetben ne a kiskapukat kövessük. Az a cél, hogy megvédjük magunkat és másokat a fertőzöttségtől.

Egy tüsszentés, köhintés után érdemes lecserélni a szájmaszkot.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője erre ráerősítve jelezte, hogy a rendőrség többet és szigorúbban fog ellenőrizni.

Ma életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó új szabály. Már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni. A szabályok betartatásáért a vendéglátóhely, az üzlet üzemeltetője is felelős. Attól a vendégtől, aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, a kiszolgálást meg kell tagadni és fel kell szólítani a helység elhagyására.

Emellett a már korábban is hatályban lévő szabályoknak megfelelően továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, taxikban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.

Kontaktkutatás

Gyorstesztet is használnak már, de egyelőre még viszonylag kevés, a tesztek nagyobb része továbbra is PCR-teszt.

Működik a kontaktkutatás továbbra is

– állította Müller.

Az országos tiszti főorvos elmondása szerint a kórházba kerültek durván 7 százaléka kerül lélegeztetőgépre. Aki lélegeztetőgépre kerül, azoknak körülbelül a fele meggyógyul.

További szigorítást terveznek-e? Müller szerint Magyarországon viszonylag kevés szabályt hoztunk, ezeknek a szigorú betartása fogja a járványgörbét ellaposítani, a terjedést lassítani. Nagy az egyéni felelősség a tiszti főorvos szerint.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik