Belföld koronavírus

Több maszk, komolyabb büntetések – hétfőtől ezeket a szabályokat kell betartani

A helyzet és a fertőzés arányszámai arra kényszerítenek bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogy az óvodában mondják nekünk, hozzá kellett szokni, mi a helyzet, meghoztuk a szükséges jogszabályi döntéseket és hétfőtől az ellenőrzések tekintetében új világ kezdődik.

nyilatkozta múlt pénteken Orbán Viktor, és a miniszterelnök ígéretének megfelelően hétfőn el is kezdődött ez az új világ.

Hétfőtől a maszkviselésre vonatkozó új szabály: már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy étteremben addig maszkot kell viselni, amíg az asztalhoz ér vagy onnan felállva mosdóba megy a vendég, de levehető a maszk az asztalnál ülve.

Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, szórakozóhelyeken, ahol állva, illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt, kizárólag a fogyasztás időtartamára leveheti a maszkot, de ha csak beszélget éppen, akkor viselnie kell.

Müller Cecília azt mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hogy „méltatlan kérdéssor”, ami arra vonatkozik, hogy vajon mi értelme van annak, hogy asztalnál ülve például le lehet venni a maszkot.

Az országos tiszti főorvos szerint nem kiskapukat kell keresni, hanem felelősségteljesen betartani a szabályokat.

A szabályok betartatásáért a vendéglátóhely, az üzlet üzemeltetője is felelős. Attól a vendégtől, aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, a kiszolgálást meg kell tagadni, és fel kell szólítani a helyiség elhagyására.

A maszkviselésre vonatkozó szabályok betartatását a rendőrség is ellenőrizheti, és az üzletet, vendéglátóhelyet, ahol nem tartják be, be is zárattathatja, valamint egymillió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Fontos változás, hogy korábban több lépcsős rendszerben büntethettek (figyelmeztetés, bírság, majd bezáratás), ez mostantól nincs így, a legkeményebb szankcióval is élhetnek már az első alkalommal is.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, hogy a rendőrség fokozottan fogja ellenőrizni a szabályok betartását az elkövetkező időszakban.

Az új szabályok mellett a régiek is érvényben maradtak: továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a taxikban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri és a sportrendezvényeken is.

A maszkviselési szabályok szigorítása mellett a karanténszabályok megszegését is szigorúbban büntetik, erről a parlament szavazott előző hétfőn. A korábbi 50 ezer forintos bírság helyett már 150 ezer forintos büntetést kaphatnak a szabályszegék. Egy nap akár négyszer is, azaz 600 ezer forintnyi bírságot is kaphat az, aki nem tartja be a hatóság által előírt karantént.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik