Belföld

Börtönt kérnek a balatonakali parti nádas ötödét kiirtó férfiakra

NATURA 2000 terület jelentős károsodását okozva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik Balatonakali térségében jelentős területen jogellenesen irtották ki a nádast a Balatonban — számolt be az ügyészség honlapján.

Egy beruházó cég 2018 decembere és 2019 eleje között földmunkákat végeztetett az érintett területen, melynek során az ingatlanok előtti medertisztításhoz hozzájárulást kért az illetékes hatóságtól. A cég megkapta a mederkezelői engedélyt azzal, hogy mederkotrást és nádirtást nem végezhetnek. A beruházó a földmunkák elvégzésére egy másik gazdasági társasággal szerződött, melynek 63 éves ügyvezetője az ügy egyik vádlottja, míg 51 éves alkalmazottja a másik elkövető. A felek vállalkozási szerződésben kifejezetten rögzítették az engedélyben előírtak betartását.

Az alkalmazott az ügyvezető utasítására végezte a munkáját, melynek során markológéppel az érintett terület több mint felére kiterjedő nádirtást is végzett, megszegve ezzel az engedélyben foglaltakat. A gépkezelő férfi — tudva, hogy ez tilos — a munkagéppel nemcsak a nádast, hanem az iszapot is kiszedte és a partra halmozta. A nádas területe a vádlottak tevékenységének következtében közel másfél hektárral csökkent, amely Balatonakali teljes náddal borított partszakaszának csaknem 20 százalékát érinti.

A vádlottak a NATURA 2000 védett természeti területet és a védett élő szervezetek életközösségét, azok élőhelyét jelentős mértékben megváltoztatták. Az ügyészség vádiratában az elkövetőkkel szemben szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, azzal, hogy az ügyvezetőt meghatározott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg az alkalmazottként dolgozó férfi büntetésének végrehajtását próbaidőre függessze fel.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az ingatlanfejlesztő cég 1 millió forintos büntetést kapott, a nádast pedig vissza kell telepíteniük.

Vissza kell telepíteni a kiirtott, védett nádast Balatonakaliban  
A kormányhivatal egymillió forint megfizetésére is kötelezte a korábbi kemping helyén villaparkot építő beruházót.

Kiemelt kép: ugyeszseg.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik