Belföld

TGM: A diákok lerombolták Orbán tekintélyét

A kormányfőt újraválaszthatják, de már soha nem lesz valódi vezető.

A Klubrádióban Tamás Gáspár Miklós azt mondta, hogy Orbán Viktor rendszere szilárd, pokoli erős, de nem népszerű, szeretett, elismert. Már azt sem gondolják az emberek, hogy vezetőik méltóak a posztjukra. A filozófus a Mércén írt Orbán Viktor! hátrább az agarakkal! című publicisztikája kapcsán a Klubrádióban arról beszélt, hogy a színművészetis diákok ügye annyira egyértelmű, hogy az emberek nem értik, miért áll értelmes ember a kormány mellé.

Sokan ezért teszik hozzá mindig, amikor Vidnyánszky Attila neve mostanság előkerül, hogy egyébként tehetséges. Ezt azért emelik ki, mert már a legtöbben „abszurdnak” tartják, ha tehetséges ember az Orbán-rendszer mellé áll.

Ez emberek százezreinek egyszerűen furcsa. Magától értetődő lett, hogy „értelmes ember ezt a rendszert nem támogatja”. 

Az embereket elképeszti, ha egy olyan konfliktusban, ahol idealista, szabadságszerető diákok védik az egyetemüket, valaki Orbán Viktor oldalára áll. Ez azt mutatja, hogy

morális és esztétikai értelemben megtört Orbán Viktor hatalma.

Még újraválaszthatják, de nem lesz igazi vezető, mert már nem  tisztelik, nem néznek fel rá. A magyarok, jobb híján, eltűrik a kormányt, mert úgy vélik, az alternatívák nem meggyőzőek, de már saját tábora sem imádja. Orbán még nyerhet választásokat, de a lelkesedésnek, a tiszteletnek vége.

Ezer oldalon látszanak a repedések.

A konzervatív értelmiség régen, most pedig az alapvetően mindig is konzervatív orvostársadalom fordított hátat a Fidesznek.

Tamás Gáspár Miklós emlékeztetett rá, az EP friss kutatása is azt jelzi, hogy a magyarok több mint kétharmada tudja, mi a jogállam, és az uniós források ügyében nem áll Orbán Viktor mellé.

A magyarok is a jogállamhoz kötnék az EU-pénzt
A magyarok 72 százaléka támogatja, hogy az EU a jogállamisági normák helyzetétől tegye függővé az uniós pénzek kifizetését.

Mivel a politikai hatalom egy része pszichológiai természetű, a ’89 előtti rendszer válságához hasonlóan az emberek többsége már úgy fogadja a Fidesz közleményeit, mint annak idején az MSZMP-éit, és a filozófus szerint Lázár János minapi nyilatkozata is arra utal, hogy már a kormánypárton belül is „megtört Orbán tekintélye”.

Lázár János: meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy a párt átvételére készülök
Az egykori miniszter szerint reggeltől estig duruzsoltak róla Orbán Viktor fülébe, ezért orrolt meg rá a kormányfő.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik