Belföld

Cornstein: Ha Trump győz, jön Orbánhoz

A távozó amerikai nagykövet szerint nagy dolog volt, hogy az elnök váratlanul felhívta a lecsózni készülő kormányfőt.

A Klubrádiónak David B. Cornstein azt mondta, kinevezése előtt – szerinte – nem létezett magyar-amerikai kapcsolat, Obama elnök és kormánya csak bírálta az Orbán-kormányt, nem is lehetett egyről a kettőre jutni. Ezt követően hosszan beszélt a nagykövetsége idején elért eredményekről. Szerinte azok jó alapot adnak majd utódjának ahhoz, hogy fejlessze a két ország együttműködését.

És amúgy pedig mindig kettőn áll a vásár. Értem ezen a két vezetőt.

Azért is elégedett saját munkájával, mert Donald Trump és Orbán Viktor barátsága azt jelzi, most kiváló a magyar-amerikai kapcsolat. Elárulta, milyen nagy dolog, hogy az elnök váratlanul felhívta a magyar kormányfőt.

Orbán Viktort lecsózás közben hívta Donald Trump
A kormányfő vacsorázni készült, amikor megcsörrent legendás telefonja.

Emlékeztetett rá, Amerikában, ha két vezető beszélgetni akar, akkor a Nemzetbiztonsági Tanácson keresztül a témát előtte egyeztetni kell, de most erre sem volt szükség. David Cornstein biztosra is veszi, Trump, ha újrázik, eleget tesz a miniszterelnök meghívásának,

a második terminusában felbukkan majd Magyarországon. Az lepne meg, ha nem így történne, mert nagyon szereti Magyarországot és a magyarokat is. Ezt ő mondta nekem.

Orbán Viktor ugyan nem népszerű az Egyesült Államokban, de szerinte ennek az az oka, hogy az amerikai sajtó alapvetően nagyon liberális. Bár ő is bírálta a rendeleti kormányzást a koronavírus-járvány első hulláma idején, de szerinte azzal nem élt vissza a kormány.

A távozó nagykövet alapvetően elégedett a kabinettel, önmagával, azt mondta, ha valamit most másként csinálna, az az, hogy összefogná a Közép-Európa amerikai nagyköveteit. Utódjának is ezt tanácsolná, hogy az amerikai nagykövetek jobban hangolják össze munkájukat.

David B. Cornstein azt is elárulta, hogy egyébként nagy rajongója Melania Trumpnak, akit az interjúban bámulatos asszonynak, édes tüneménynek nevez, okos és kiváló anyának tart.

Botránykönyve miatt perlik Melania Trump korábbi bizalmasát
Stephanie Winston Wolkoff szerint Trumpék visszaélnek hatalmukkal, el akarják hallgattatni.

Közben a Népszava a Guardian alapján arról ír, hogy a populista politikusok azért állnak nyíltan Donald Trump mellé, mert attól
attól tartanak, Joe Biden elnökségével visszatérhet a megszokott geopolitika, az értékalapú diplomácia. A tekintélyes lap idézi Orbán Viktor írását a Magyar Nemzetből, amely szerint az amerikai demokraták külpolitikája az erkölcsi imperializmusra épül.

A brit újság emlékeztet arra, ha Biden nyer, az azt üzenné, lejárt a populisták ideje. Európán belül, Orbán mellett Varsóban találni Trump legnagyobb rajongóit, de a magyar és a lengyel vezetők az EU bírálataira jelenleg azzal vághatnak vissza, hogy befolyásos szövetségesük Trump.

Orbán: Trump nyerni fog, nincs B-terv
A magyar miniszterelnök szerint a demokraták morális imperializmust erőltetnek a világra.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik