Belföld

Nem tudja a fideszes képviselő, hogy kik és miért támogatják a körzetében folyó nyomozásban

A 24.hu információja szerint az elmúlt hetekben arra kérték meg a Heves megyei 3. számú, hatvani központú választókerület polgármestereit, hogy egy előre megfogalmazott nyilatkozat aláírásával álljanak ki Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő mellett.

Három hete, szeptember közepén derült ki, hogy a rendőrség nyomozást folytat Szabó választókörzetében az EU-s forrásból finanszírozott Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak ügyében. Az eljárást a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi alosztálya indította szeptember 1-jén, közbeszerzési eljárásban elkövetett versenykorlátozó magatartás bűntettének megalapozott gyanújával.

A települési vezetőkkel aláíratott dokumentum viszont azt hangoztatja, hogy a pályázatok lebonyolítása során minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott, és a közbeszerzéseknél sem történt jogellenes lépés. A 24.hu birtokába került nyilatkozat utolsó passzusa arra utal, hogy a polgármesterektől kért írásos támogatásokat a nyomozásban vagy egy későbbi bírósági eljárásban akarják felhasználni.

Megkeresésünkre több érintett polgármester elismerte, hogy aláírta a papírt, de a részletekről senki nem akart nyilatkozni. Többen hangsúlyozták, ők csupán azt tartották szem előtt, hogy a településük ne maradjon ki a fejlesztésekből, a pályázatok politikai részével nem foglalkoztak.

A hatvani körzet TOP-pályázatait érintő nyomozásról Hadházy Ákos számolt be. A független képviselő korábban több más fideszes politikus körzetében vizsgálta a tendereket, Boldog Istvánt, a kormánypárt országgyűlési képviselőjét májusban pedig már gyanúsítottként hallgatták ki hivatali vesztegetés elfogadása és közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntettek megalapozott gyanújával. A gyanúsítás szerint Boldog István hivatali helyzetével visszaélve befolyásolta, hogy mely cégek nyerjék el választókörzetében az egyes települések pályázatait.

Hadházy azt állította, hogy a hatvani közbeszerzések körülményei kísértetiesen hasonlítottak ahhoz, ami Boldog körzetében történt, és Szabó Zsolt is részt vett a helyi megrendelések leosztásában.

Az elkövetők módszere ugyanaz volt, mint Boldog István körzetében, csak még kevésbé leplezetten és még több településen alkalmazták

– fogalmazott Hadházy, aki szerint egy sor más profilú vagy nem is működő vállalkozást csak azért hívtak meg közbeszerzésekre, hogy töltelékcégként szerepeljenek, meglegyen az előírásnak megfelelő számú résztvevő, és az előre kiválasztott nyertesek megkaphassák az üzletet.

A TOP-pályázati rendszer sajátossága, hogy bár a forrást a politikusok adják, a gyakorlatban az egyes önkormányzatok rendelhetik meg a települések fejlesztési beruházásait. Így aggályos lehet, ha a vizsgálat ideje alatt nyilatkozattételre bírják vagy befolyásolják a polgármestereket, hiszen ők fontos tanúk lehetnek a nyomozásban.

Információink szerint a nyilatkozatot a választókerület egyik volt polgármestere vitte végig a településeken, akit Szabó egyik bizalmi emberének írtak le forrásaink. Megkérdeztük Szabó Zsoltot, hogy kik és milyen céllal készítették és íratták alá az őt támogató dokumentumot. A képviselő azonban rövid, egymondatos válaszában azt írta, nem tud konkrétumokat az ügyről.

A polgármesterek által aláírt nyilatkozat egyfajta helyreigazítással kezdődik, mondván, Hadházy valótlanul állította, hogy a Heves Projekt Regionális Gazdaságfejlesztési Kft. volt a közbeszerzések lebonyolítója. Ezt az ellenzéki képviselő a ludasi polgármester testületi ülésen elhangzott szavaira alapozta. Vargáné Csengeri Mónika polgármester, miközben a helyi képviselőknek magyarázta, miért budapesti cégek indultak a falu pályázatán, az ülés jegyzőkönyve szerint azt mondta: „Emlékszik rá biztosan a testület, hogy annak idején 100 000 Ft értékben részesedést vásároltunk a Heves Projekt Nonprofit Kft.-ben. Ezt a céget célirányosan azért hozta létre az államtitkár és a mérnökök…” A polgármester azonban rosszul emlékezett a cégnévre, a pályázatokat egy másik nonprofit kft. intézte.

Kiemelt kép: Komka Péter /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik