Közélet

Felfüggesztette a parlament a fideszes Boldog István mentelmi jogát

Egyhangúlag döntött az Országgyűlés a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn. A kormánypárti politikus kiadását hivatali vesztegetés elfogadása, vesztegetés elfogadása, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész.

Az ügyészség szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes egyéni képviselő 2015-ben a választókerületében található települések polgármestereit a kétpói önkormányzathoz hívta egy találkozóra, amelyen közeli bizalmasa, munkatársa és kabinetfőnöke társaságában a következő évekre előre meghatározta, hogy az egyes települések vezetői a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program során rendelkezésre álló keretből mire és mekkora összegben pályázhatnak eredménnyel, ha a Boldog által meghatározott feltételeknek eleget tesznek.

Boldog nyilvánvalóvá tette, hogy befolyása van a pályázatok elbírálására, illetve elmondta, hogy a feltételeket közvetítője útján fogja közölni.

A mentelmi bizottság határozati javaslatából az is kiderül, hogy 2018 és 2019 fordulóján Boldog István kabinetfőnöke és egy vállalkozó találkozott az egyik közbeszerzési eljárás győztes cégének ügyvezetőjével, valamint Cserkeszőlő alpolgármesterével; itt közölték, hogy a cserkeszőlői beruházások nyertes kivitelezőinek a kivitelezési költségek 10 százalékát kell visszajuttatniuk nekik. Ennek megfelelően 10-10 millió forint készpénzt juttattak Boldog kabinetfőnökének és az egyik vállalkozónak.

A tényállást a tanúk vallomásai, a NAV által végrehajtott rejtett figyelés eredménye, az ügyben gyanúsítottként szereplők lehallgatása során szerzett információk, gyanúsítottak vallomásai, lefoglalt bűnjelek, hívásforgalmi és cégnyilvántartási adatok is alátámasztják.

Az ügyről itt írtunk bővebben, majd megszólalt lapunknak egy polgármester is, aki vádalkut kötött az ügyészséggel, és azt állította, hogy Boldog István bosszúra készült.

A jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogát plakátrongálás miatt függesztették fel

A parlament döntött a nemrég a dunaújvárosi időközi voksoláson képviselővé választott jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Ellen-plakátrongálás miatt vizsgálódik az ügyészség.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik