Belföld

Gyanúsítottként hallgatták ki a fideszes Boldog Istvánt

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt. Keresztes Imre főügyész lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint kutatást tartottak a politikus otthonában, és bizonyítási eszközöket foglalt le tőle az intézkedés során.

Boldog István a mai gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást, továbbra is tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes egyéni képviselő 2015-ben a választókerületében található települések polgármestereit a kétpói önkormányzathoz hívta egy találkozóra, amelyen közeli bizalmasa, munkatársa és kabinetfőnöke társaságában a következő évekre előre meghatározta, hogy az egyes települések vezetői a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program során rendelkezésre álló keretből mire és mekkora összegben pályázhatnak eredménnyel, ha a Boldog által meghatározott feltételeknek eleget tesznek.

Boldog nyilvánvalóvá tette, hogy befolyása van a pályázatok elbírálására, illetve elmondta, hogy a feltételeket közvetítője útján fogja közölni.

A mentelmi bizottság áprilisi határozati javaslatából az is kiderült, hogy 2018 és 2019 fordulóján Boldog István kabinetfőnöke és egy vállalkozó találkozott az egyik közbeszerzési eljárás győztes cégének ügyvezetőjével, valamint Cserkeszőlő alpolgármesterével; itt közölték, hogy a cserkeszőlői beruházások nyertes kivitelezőinek a kivitelezési költségek 10 százalékát kell visszajuttatniuk nekik. Ennek megfelelően 10-10 millió forint készpénzt juttattak Boldog kabinetfőnökének és az egyik vállalkozónak.

A tényállást a tanúk vallomásai, a NAV által végrehajtott rejtett figyelés eredménye, az ügyben gyanúsítottként szereplők lehallgatása során szerzett információk, gyanúsítottak vallomásai, lefoglalt bűnjelek, hívásforgalmi és cégnyilvántartási adatok is alátámasztják.

A megalapozott gyanú lényege szerint tehát Boldog István a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott. Eddig kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.

Boldog István: Az én lelkiismeretem tiszta
Maga kezdeményezi a mentelmi joga felfüggesztését.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik