Belföld koronavírus

Már Müller Cecília is kritizálta kicsit a kevés tesztet

Müller Cecília a száraz tényekkel kezdte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy nagyon változó tüneteket produkálnak a fertőzöttek, azonban egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen is, nem csak enyhe tünetekkel.

Új csúcsra nőtt a kórházban ápoltak száma, de a kormány szerint felkészült az egészségügy
A járvány terjedését a tesztelés nem tudja lekövetni. A kórházba kerültek száma viszont árulkodó.

Müller Cecília arról beszélt hosszabban, hogy a krónikus betegekre veszélyesebb a vírus. Kiemelte, hogy az elhízás önálló rizikótényező. Arra kérte az embereket, hogy vigyázzanak a szervezetükre, járjanak orvoshoz, ne hanyagolják el a betegségeiket.

A tesztekről annyit közölt Müller Cecília, hogy „folyamatosan végzik” azokat, némileg kritikusan megjegyezte, hogy a járvány terjedése miatt lassabban megy  a tesztelés.

„Felszálló ágban van a járvány” – mondta a tiszti főorvos. Müller Cecília megjegyezte, hogy még legalább annyi van előttünk, mint mögöttünk.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a mentőszolgálat elkészített a háziorvosoknak egy digitális adatlapot, amitől azt várják, hogy megkönnyíti a tesztek megrendelését, és gyorsítja a tesztelési folyamatot.

Újságírói kérdésre adott válaszból derült ki, hogy 45 idősotthonban vagy szociális intézményben jelent meg a második hullámban a koronavírus.

1140 esetben intézkedett a rendőrség maszkviselési szabályszegések miatt. 69 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 96 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy azért nő a kórházba kerülők száma, mert egyre több az idősebb beteg.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik