Belföld

Koronavírus: elhunyt 14 beteg, 154-en vannak lélegeztetőgépen

1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu oldal.

Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett,

11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 46%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 24 óvodában és 17 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 99 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Mint írták, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kértünk a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról.

A tájékoztatás szerint a kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. A kormány a védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi. A magyar emberek által legtámogatottabb védelmi intézkedések többek között: a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása, és a távolságtartás.

Kiemelt kép: Katonák és rendőrök védőfelszerelésben a Tiszaújváros határában fekvő mobil lakóparkban 2020. október 8-án. (MTI/Vajda János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik