Belföld koronavírus

Új csúcsra nőtt a kórházban ápoltak száma, de a kormány szerint felkészült az egészségügy

A járvány terjedését a tesztelés nem tudja lekövetni. A kórházba kerültek száma viszont árulkodó.

„Az egészségügy felkészült és minden eszköz rendelkezésre áll a koronavírus-járvány második hulláma alatt” – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Erre szükség is lesz, mert a kórházban ápoltak száma már új csúcson van, és a járvány terjedését elnézve, messze még a vége. Az első hullámban az aktív eseteken belül magasabb volt a kórházban kezeltek aránya – ami egyrészt betudható a járvány lefojtásának korlátozásokkal, másrészt annak, hogy idősek között terjedt főleg –, azonban a második hullámban is határozott növekedésnek indult ez az arán: 3 százalék körüli szintről mostanra 5 százalék fölé nőtt.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi: ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, és erre lehet számítani a következő hetekben is.

Azt viszont nem tette hozzá, hogy pontosan nem tudjuk, milyen a járványügyi helyzet Magyarországon, mert ahogy a járványügyi szakemberek is elmondták, az ország elérte a tesztkapacitása tetejét. Azaz sok fertőzöttről nem is derül ki, hogy fertőzött.

Lassan már csak üres rituálé a napi koronavírus-statisztika
A tesztelés nem bírja tartani a lépést a járvánnyal, a kormány is egyre inkább a sötétben tapogatózik. Több ezer fertőzöttről nem tudni, mi van velük pontosan.

Ilyen helyzetben a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, és az elhunytak számának alakulásából lehet következtetni a járvány terjedési sebességére, de a védekezést ezek már nem segítik. A második hullámban pedig nem csak a kórházban ápoltak száma nőtt korábban nem látott magasságra hétfőn, hanem a lélegeztetettek száma is.

Ha valakinek szüksége van arra, hogy valamilyen kezelést kapjon, esetleg kórházba kerül, akkor ezt bírni fogja a magyar egészségügy

– ígérte Szentkirályi Alexandra.

Jelenleg 40 olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni, mondta a szóvivő. „Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek 1 százalékét érinti” – tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik