Belföld

Több mint tíz évre számíthatnak az albán péktől egymillió eurót követelő emberrablók

Vádat emelt Pest Megyei Főügyészség azzal a német állampolgárságú török férfi és két albán pék társával szemben, akik ki akartak rabolni egy másik albán péket.

Egy Magyarországon tevékenykedő, pékséget üzemeltető albán férfi arra adott megbízást az egyik albán alkalmazottjának és egy német állampolgárságú, de török férfinak, hogy raboljanak egymillió eurót egy másik albán péktől Pomázon. A török férfi korábban már bántalmazta a célpontként megjelölt személyt, így ismerős terepen mozgott.

P. N. februárban vett egy autót Miskolcon azért, hogy a rablás helyszínére tudjanak menni vele. A gyanúsított is alaposan kitett magáért: 100 darab műanyag gyorskötözőt és szigetelő szalagot vásárolt, hogy a rablás során jelenlévőket meg tudják kötözni majd.

A gázfegyverrel és késsel felszerelkezett két gyanúsított befestette az arcát és a az egyik tavaly februári este a pomázi pékséghez sétáltak felmérni a terepet. A pékségben lévő férfiak észrevették őket és telefonon értesítették a főnöküket. Az értesítés után az üzlet üzemeltetője és két alkalmazottja kimentek az utcára, de ott a német férfi elővette a fegyverét és bekényszerítette őket a pékség hátsó udvarában lévő lakrészbe. 

Utánuk ment a késsel felszerelt társa is és míg a gyanúsított a fegyverrel fenyegetőzött, ő megkötözte és leragasztotta a pékek száját és a pénzt követelte. Majd megfenyegették őket, hogy mindenkit megölnek, ha nem adják át az 1 millió Euro-t. A tulajnak ekkor az otthonában 13.7 millió forint készpénze volt. Az elkövetők figyelme egy pillanatra lankadt és ezt kihasználva az egyik pék kiszabadította a kezeit, majd ellenük fordult.

Ezen felbátorodva a többi, addig sakkban tartott fogvatartott is az elkövetők ellen fordult, így sikerült egyiküket megfutamítani. A másik, helyszínen maradt elkövetőt lefegyverezték és átadták a később kiérkező rendőröknek.

Értesüléseink szerint a török elkövető beismerte a bűnösségét, és azt is elmondta, hogy miért ment a helyszínre, a megbízója viszont mindent tagadott a nyomozati szakban.

A török és albán elkövető valamit az őket felbérelő szintén albán személy ellen jelentős értékre elkövetett fegyveres rablás bűntettének kísérlete, több rendbeli minősített személyi szabadság megsértése, továbbá minősített magánlaksértés és súlyos testi sértés miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség. Tettükért több mint tíz évet kaphatnak a halmazati büntetések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik