Belföld

EP-alelnök: az európai adófizetők a magyaroknak akarják adni a pénzt, nem Orbánnak, a vejének vagy a legjobb barátjának

Az Európai Bíróság elé kellene vinni a Klubrádió ügyét, mielőtt még késő lenne, mondja Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, aki szívesen veszi Karácsony Gergely kezdeményezését, hogy közvetlenül az önkormányzatok juthassanak uniós pénzhez, és úgy látja, ha Orbán Viktor blokkolja a segélycsomagot, azzal az uniós támogatásoktól függő Magyarországtól vesz el pénzt. Interjú.

Nem tudom, mennyire követte Judith Sargentini politikai útját Magyarországon, de úgy néz ki, hasonló pozícióba kerül, mint a magyar jogállamiságról elmarasztaló jelentést készítő EP-képviselő: az Orbán-kormány két új főellenséget talált az Európai Unióban, Vera Jourovát a bizottságban, a parlamentben pedig önt.

Nem foglalkozom ezzel, mert amit ki kell mondani, azt ki kell mondani. Azzal, hogy az Orbán-kormány ennyire keményen támad engem, csak egyre többen lesznek kíváncsiak arra, amit mondok. Legalább a kevés szabad és független magyar média felfigyelt rá.

A miniszterelnök nemrég azt mondta egy rádióinterjúban, hogy a Rákosi-korszakot idézi, hogy a sajtó átvállalja egy politikus hibáját. Ezzel arra célzott, hogy a német közmédia elnézést kért, amiért tévesen idézett öntől egy mondatot.

Vicc, hogy Orbán beszél sajtószabadságról, miközben majdnem minden magyar lapot a kontrollja alá vont a KESMA-n belül. A megmaradt független média közben minden nap a túlélésért küzd, mert a kormány megfélemlíti a lehetséges hirdetőket és befektetőket, vagy mint a Klubrádió esetében, egyszerűen visszavonják az engedélyét. Ezért az Európai Bizottságnak önmagában az Európai Bíróság elé kellene vinnie Magyarországot. A bizottságnak gyorsan kellene lépnie, mert a CEU ügyében is azt láttuk, hogy hiába döntött a magyar kormány ellen az Európai Bíróság, a döntés túl későn született meg ahhoz, hogy a CEU Budapesten maradhasson.

Ha objektíven nézzük, minden megbukott, amivel az EU eddig előjött az Orbán-kormány ellen. Máig nem sikerült olyan hatékony eszközt találni, ami visszafogná a magyarországihoz hasonló autoriter tendenciákat. Ön szerint miért van ez?

Mert sajnos az Európai Parlament konzervatív pártcsaládja éveken keresztül megvédte Orbán Viktort, sőt a Fidesz még mindig tagja lehet a Néppártnak. A saját országom konzervatív pártja nyolc éven keresztül minden egyes évben díszvendégként hívta meg Orbán Viktort a gyűléseire. Ez valójában a konzervatív pártcsalád kudarca.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt frakcióülésén Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda /Szecsődi Balázs /MTI

Pedig úgy tűnik, mintha az egész EU kudarca lenne. Nem csak a konzervatívok nem tudtak semmilyen megoldást kitalálni a hasonló esetekre.

De a konzervatívoké a legnagyobb pártcsalád a parlamentben, és természetesen a szélsőjobb sem érdekelt semmilyen megoldásban. Ettől még nem akarok semmit szebb színben feltüntetni, ez egy európai kudarc. Pont ezért kell most változtatnunk rajta, és szerintem itt van rá a tökéletes időpont. Az európai adófizetőknek elegük van abból, hogy a pénzük egy korrupt rezsimhez kerül. Ők ezt a pénzt a magyar népnek akarják odaadni, nem személyesen Orbán Viktornak, vagy a vejének, vagy a legjobb barátjának, vagy az apjának, vagy a barátainak. És ha ez nem lehetséges, akkor ezek az adófizetők azt fogják mondani, hogy nem ezt akarjuk. És most éppen ezt mondják.

A jogállami mechanizmus megoldás lehet erre? Mert a német kompromisszumos javaslat mintha az ellenkező irányba menne.

A bizottság eredeti javaslata ennél jóval továbbment. Sokan azt gondolják, hogy a tanács döntése egyben az unió döntése is, de ez nem így van. Három intézménynek, a tanácsnak, a parlamentnek és a bizottságnak egyet kell értenie. A tanácsban Orbán és Kaczynszki mindig zsarolni tudják a többieket, most is ez történik, mert azt mondják, hogy ha beleegyeznek a jogállami mechanizmusba, akkor megvétózzák a segélycsomagot.

Orbánnak ezen jobban el kellene gondolkodnia, mert ha blokkolja a segélycsomagot, azzal Magyarországtól is pénzt vesz el.

Kiveszik a jogállami mechanizmusból a jogállamot, hogy Orbán is rábólinthasson
A németek új kompromisszummal álltak elő a jogállami mechanizmus bevezetéséről. A kiszivárgott dokumentum szerint rengeteg dologban engedtek a magyaroknak és a lengyeleknek. A jogállami mechanizmus persze így is megmarad, csak a neve lesz más és sokkal nehezebb lesz alkalmazni.

Egyértelmű volt, hogy a tanács álláspontja nem lesz olyan jó, mint a parlamenté, de most a parlamenten van a sor, nekünk is rá kell erre bólintanunk, és mi nem akarunk olyan mechanizmust, aminek semmilyen hatása nincs. Olyan mechanizmust akarunk, ami a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzeket a magyar és lengyel népnek adja.

Valóban megvétózná a parlament a teljes költségvetést és a segélycsomagot? Úgy tűnik, mintha a déli tagországok képviselőinek fontosabb lenne, hogy a pénz minél hamarabb odaérjen, ezért hajlandók a kompromisszumra a jogállami mechanizmussal kapcsolatban.

Mindenki azt szeretné, ha ez minél gyorsabban menne, beleértve az Európai Parlamentet is, de mi az elejétől fogva azt mondtuk, hogy a jogállami mechanizmus a prioritás. Nemrég kiadtunk egy új levelet, amelyben a pártcsaládok vezetői, köztük a Néppárt vezetője is, megerősítette, hogy komolyan gondoljuk ezt. Én azt gondolom, hogy a nagy pártcsaládok felkészültek erre. Persze vannak olyan országok, amelyek minél gyorsabban szeretnék megkapni a pénzt, de valójában Orbánnak is ez az érdeke. Minden, amit Magyarországon csinál, az uniós pénztől függ. A saját érdeke is az, hogy felgyorsítsa a folyamatot. Most azt várjuk, ki enged először.

Mi a legjobb kompromisszumos megoldás, amit el tud képzelni?

A mostani javaslatban három dolgot kritizálok: az egyik az, ahogy megállapítják, hogy elindulhat-e az eljárás. A mostani javaslat szerint akkor sérül a jogállam, ha annak közvetlen hatása van az Európai Unió költségvetésére. De ha megnézi a sajtószabadságot, ami gyakorlatilag nem létezik már Magyarországon, annak semmilyen közvetlen hatása nincs az uniós költségvetésre, szóval ebben az ügyben nem lehetne alkalmazni a mechanizmust. Ennek mindenképpen változnia kell.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Ott van még az is, hogy milyen többséggel kell elindítani a mechanizmust, és persze a folyamat maga, ezek mind fontos ügyek. Én a kompromisszumos javaslatban több olyan kitérőt látok, amellyel a tagországok le tudják lassítani a folyamatot. Azt szeretném, ha ez változna.

Van az uniónak még egy fegyvere az ilyen ügyekben, a hetes cikk szerinti eljárás, amelyek egyik fajtája most is folyamatban van Magyarország ellen, és a magyar kormány azt szeretné, ha végre lezárnák. De az eljárás, ami most folyamatban van, nem teszi lehetővé, hogy elvegyék Magyarország szavazati jogát a tanácsban. Támogatná, hogy ennél durvább hetes cikk szerinti eljárást indítsanak Magyarország ellen?

A hetes cikk szerinti eljárást akkor találták ki, amikor az EU alapító atyái el tudták képzelni, hogy lehet, hogy egyszer majd egy országnak problémái lesznek a jogállammal. Nyilvánvalóan nem gondoltak arra, hogy több ilyen ország is lehet, különben nem lenne egyhangú a szavazás a folyamat végén.

Így érhet véget az unió ötéves harca Orbánnal
Az idén véget érhet a hetes cikk szerinti eljárás a kormány ellen. De mit jelent ez a gyakorlatban, és lehet-e bármilyen következménye?

A hetes cikk szerinti eljárás pont ezért nem működik. Orbán és Kaczynszki, a  két lelki testvér pedig azt látja, hogy mindent megtehetnek, és semmi nem fog történni. Másra van szükségünk, és pont ezen dolgozunk most.

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég azzal a kéréssel fordult önhöz, hogy közvetlenül az önkormányzatok is juthassanak uniós pénzhez. Ez megoldás lehet?

Üdvözlöm ezt a fontos kezdeményezést. A mechanizmus, amit a parlament javasol, azt biztosítaná, hogy azok a tagállamok, amelyek megsértik az alapvető értékeket szembesüljenek a következményekkel, beleértve a pénzügyi következményeket. De a jogállamot a kormányok sértik meg, nem az állampolgárok, ezért a kormányoknak kell viselniük a terhet. Találnunk kell egy olyan utat, amellyel a magyar társadalom továbbra is elég támogatást kap az Európai Unió költségvetéséből, miközben megakadályozzuk, hogy ez a pénz Orbán miniszterelnök és barátai kezén menjen keresztül. Pont ezért került bele a javaslatunkba az, hogy az önkormányzatok közvetlenül az európai szintről juthassanak forrásokhoz mint végső kedvezményezettek.

Kiemelt kép: Kay Nietfeld /dpa /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik