Belföld

Ügyészség: folytatni kell a nyomozást a Hosszú Katinka-cég Duna Aréna-használatának ügyében

A hatóság hatályon kívül helyezte a rendőrség eljárás megszüntetéséről szóló határozatát. Azaz még kiderülhet, valóban nem történt-e akkor törvénysértés, amikor szerződés nélkül adták használatba a Duna Arénát Hosszú Katinkáék cégének.

Az iratok felülvizsgálata során megállapítottam, hogy a nyomozó hatóság a tényállást nem tisztázta teljes körűen, így e vonatkozásban az eljárás megszüntetése törvénysértő volt, ezért a megszüntető határozat hatályon kívül helyezéséről döntöttem

– áll a lapunk birtokába került dokumentumban, amely a IX. kerületi ügyészség döntését rögzíti. A hatóság egyúttal elrendeli a megszüntetett eljárás folytatását, azaz az BRFK-nak tovább kell nyomoznia a Hosszú Katinka-cég Duna Aréna-használatának ügyében.

Augusztus elején számoltunk be arról, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást abban a 24.hu által feltárt ügyben, hogy az Iron Corporation szerződés nélkül használta a Duna Arénát. Annak ellenére vetettek volna véget az eljárásnak, hogy a 2017-es időszakra – az állami cég állítása szerint – nincs szerződés a Bp2017 Kft. nevű állami cég és Hosszú Katinkáék vállalkozása között az uszoda használatára. A hatóság akkor azt rögzítette: sem a hűtlen kezelés, sem a közérdekű adattal való visszaélés bűnténye nem valósult meg.

Korábban a 24.hu két és fél évig próbálta megtudni, milyen feltételekkel kapott helyet a vállalkozás az állami létesítményben: közérdekű adatigénylések, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jelentése, az általunk a közérdekű adatok kiadásának érdekében kezdeményezett per jogerős ítélete után végül végrehajtóval érkeztünk az arénát az ominózus időszakban működtető Bp2017 Kft. székhelyére, ennek köszönhetően kaptuk meg a megállapodások listáját. Ezen nem szerepelt a felek közötti, a használatra vonatkozó szerződés. Cikkünk közzététele után Csárdi Antal, az LMP, és Szabadai Viktor, a Liberálisok politikusa is feljelentést tett.

A rendőrség a hűtlen kezeléssel kapcsolatos feljelentés ügyében azt írta: a bűncselekmény csak szándékosan valósítható meg, az követheti el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és „ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz”. A hatósági adatgyűjtéskor előkerült a létesítmény vagyonkezelői jogait gyakorló, azaz az uszodát hasznosító Nemzeti Sportközpontok és az azt üzemeltető Bp2017 Kft. közötti megállapodás, amelynek kulcsmondata szerint:

Az arra alkalmas területeket, medencéket a használó köteles kizárólag sport célra harmadik személyek részére, így különösen a FINA világbajnokságon induló válogatott magyar sportolók felkészülésének biztosítása vagy utánpótlás-nevelés érdekében ingyenesen biztosítani.

Ez azt jelenti, hogy a Bp2017 Kft. használatba adhatta úgy az általa működtetett Duna Arénát, hogy ne kérjen pénzt érte.

Ez annyiban meglepetést keltett, hogy a rendőrségi nyomozásban most előkerült dokumentumra és kitételre az első újságírói kérdéstől a jogerős bírósági ítéletig vezető két és fél évben senki nem hivatkozott, a perben sem került elő.

Ez a mondat ugyanakkor azért fontos a hűtlen kezelés szempontjából, mert ez alapján elképzelhető, hogy a Bp2017 Kft. nem okozott vagyoni hátrányt. Ettől függetlenül az állami vagyon használatának szerződés nélküli átadása legalábbis szokatlan megoldás. Olyannyira, hogy maga a Bp2017 Kft. sem tartotta fent ezt a modellt, mert – a rendőrségi dokumentáció szerint – a folyamat közben szerződést kötött a Hosszú Katinka tulajdonában álló Iron Swim Kft.-vel. A rendőrségi anyag szerint 2018. augusztus elsején írták alá a megállapodást, amely alapján a vállalkozás már biztosan fizetett szolgáltatási díjat.

Akkor úgy tűnt, ezzel a rendőrségi lezárással véget ér az eljárás, mert a hatóság szerint a hűtlen kezelés azért nem valósult meg, mert ingyen is átadhatták az uszodát a cégnek, a közérdekű adattal való visszaélés pedig azért nem, mert a végrehajtási eljárásban átadták a szerződések listáját.

Csakhogy azon nem szerepelt olyan szerződés, amely igazolná, hogy ingyen kapta az uszodát az Iron Corporation, azaz a közérdekű adatot vagy visszatartották, vagy nem volt ilyen megállapodás.

Annak köszönhetően, hogy most az ügyészség előírta a nyomozás folytatását, még akár az igazság is kiderülhet.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik