Belföld koronavírus

Müller Cecília: nyakunkon a szezonális influenza

Fokozott figyelmet kért mindenkitől a koronavírus járvány terjedése miatt az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte, nyakunkon a szezonális influenza, ami jelentősen fokozza az egészségügyi terheket. Mint mondta, hosszas, terhes időszakra kell készülni.

Elmondta azt is, megkezdődött a testhőmérséklet mérés az óvodákban és iskolákban. 37,8 fokban meghatározott érték, amely felett haza kell küldeni a gyerekeket, de ez az adat a tanárokra és az egyéb személyzetre is egyaránt vonatkozik, és mindenki csak lázmérés után léphet be az intézményekbe. Hozzátette, azokban az intézményekben, amelyek esetében több mint 400 tanulót kell beengedni, hőkaput biztosítanak.

Müller Cecília ez elmúlt 24 órában elhunyt 16 koronavírusos betegről szólva elmondta, hogy azok mindegyike valamilyen krónikus betegségben szenvedett. A legfiatalabb beteg 44 éves volt, a legidősebb pedig 83 éves volt.

Kiderült az is, 25 szociális intézményben van jelen a koronavírus, jellemzően alacsony fertőzöttséggel, ezek közül két olyan intézmény van, amelyik már az első hullám során is érintett volt.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, hogy november elsejéig meghosszabbították a határzárat. A külföldről érkező nem magyar állampolgárok csak tranzitátvonulás céljából utazhatnak be, ha alávetik magukat orvosi vizsgálatnak. Mint mondta, 46 rendőri intézkedés történt tranzitáthaladás miatt az elmúlt 24 órában, szeptember óta pedig csaknem 4 ezer. Ezek körülbelül harmada esetében tettek szabálysértési feljelentést.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik